U fokusu

nakon kritika indijske trans zajednice

Indija predstavila novi prijedlog zakona o pravima trans osoba

Indija predstavila novi prijedlog zakona o pravima trans osoba

Twitter

Indijska je vlada u petak predstavila parlamentu revidiranu verziju zakona o pravima transrodnih osoba nakon kritika transrodne zajednice u zemlji, koja je rekla da će dijelovi ranije verzije zakona kršiti njihova prava.

Indijski Vrhovni sud službeno je priznao trans osobe kao treći rod s jednakim pravima prema zakonu još 2014. godine, no često ostaju odbačeni od društva, a mnogi preživljavaju kroz prosjačenje ili seksualni rad.

Cilj nacrta zakona je zaštititi ih od diskriminacije u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj skrbi i iznajmljivanju ili kupnji nekretnina, dok vlada i njezine agencije dobivaju veću odgovornost u zaštiti njihovih prava.

Ako se odobri, zakon će omogućiti trans osobama da promijene svoj spol na pravnim dokumentima, a da pritom ne moraju proći kroz “odbor stručnjaka za provjeru” , što je uvjet u ranijoj verziji.

Vlada je također ukinula dio prijedloga zakona koji bi prosjačenje za transrodne osobe učinio zločinom, kažnjivim do dvije godine zatvora, nakon što su neki aktivisti/kinje rekli da bi to moglo biti zlouporabljeno.

Aktivisti/kinje pozdravili su te promjene, ali su i dalje uglavnom kritični prema zakonu. “Zakon je manje opasan za trans osobe nego ranije, ali i dalje ima iznimno problematične odredbe”, rekao je aktivist Karthik Bittu Kondaiah za Thomson Reuters Foundation.

Primjerice, kaže Kondaiah, novi prijedlog zakona još uvijek predlaže mnogo manju kaznu za napade na transrodne osobe nego na slične prijestupe protiv žena.

Prethodni zakon donesen je u prosincu u Donjem domu Parlamenta u Indiji – gdje vladajuća stranka ima većinu – ali je propao nakon što nije prošao Gornji dom.

Anindya Hajra, transrodna žena i aktivistkinja organizacije Pratyay Gender Trust, izrazila je razočaranje što revidirani zakon nije uveo kvote za posao i obrazovanje za trans zajednicu. “Jako smo razočarani. Borit ćemo se za ovo do kraja”, rekla je Hajra.