U fokusu

Bila je na putu na sudsko ročište

Indija: Žrtva silovanja umrla je nakon napada u kojem je pretučena i zapaljena

Indija: Žrtva silovanja umrla je nakon napada u kojem je pretučena i zapaljena

Screenshot Youtube

Grupa muškaraca zapalila je 23-godišnju ženu, žrtvu silovanja u Indiji. Među njima su bili i njeni silovatelji, a žrtva je dan kasnije preminula u bolnici. To je potaknulo protest opozicije koja je prozvala vladajuće za nepoduzimanje dovoljnih mjera u borbi protiv nasilja nad ženama. 

Žena je bila na putu da se ukrca u vlak kako bi nazočila sudskom ročištu, no svjedočiti nije stigla. Na putu je na nju bačen kerozin. Brzo je prebačena u bolnicu, no idući dan je umrla zbog posljedica napada. Čak 95% tijela joj je bilo u opeklinama te su joj otrovni i vrući plinovi napunili pluća. 

Ovaj napad drugi je slučaj nasilja nad ženama u posljednja dva tjedna i potaknuo je velik bijes javnosti. Naime, početkom mjeseca pisale smo o protestima zbog silovanja i ubojstva 27-godišnje veterinarke Priyanke Reddy koja je silovana, ugušena i njeno mrtvo tijelo je zapaljeno i ostavljeno na periferiji Hyderabada. 

U novom slučaju ubojstva, 23-godišnja žena je prijavila silovanje policiji u ožujku kazavši da je u prosincu prošle godine silovana pod prijetnjom pištoljem. Imenovala je dvojicu muškaraca, od čega je samo jedan uhićen. Isti je prošli tjedan pod jamčevinom pušten. 

Prošli četvrtak žrtvu su okružila petorica muškaraca, uključujući dvojicu koje je navela u optužnici, istukli su je, izboli i zapalili. Sva petorica su uhićena i nalaze se u 14-dnevnom pritvoru. 

Ipak, zbog manjeg broja sudova i sudaca, procesi u Indiji su često dugotrajni, presude se odgađaju što dovodi do situacije u kojoj siromašne žrtve zbog nedostatka novca su često prisiljene odustati od procesa.  Osim nedostatka novca, žrtve i svjedoci su često zastrašivani i izloženi prijetnjama. 

Žrtvin otac je rekao da je njegova obitelj uznemiravana te da joj je obitelj optuženih prijetila. “Pokušali smo potražiti zaštitu jer su optuženi i njihova obitelj neprestano prijetili mojoj kćeri i mojoj obitelji, ali dobili smo malu pomoć vlade”, rekao je otac i dodao: “Sada bi svaki optuženi trebao biti ili obješen ili strijeljan.”

Priyanka Gandhi, generalna tajnica oporbene Kongresne stranke, okrivila je vladu države Uttar Pradesh na čelu s vladajućom strankom Bharatiya Janata (BJP) premijera Narendra Modija što ženi nije pružena zaštita. Sličnu sudbinu doživjela je i žena koja je optužila političara vladajuće stranke za silovanje – naime, teško je ozlijeđena u naletu automobila. 

Uttar Pradesh zabilježava rast broja nasilja i zločina nad ženama. U 2017. godini prijavljeno je više od 4200 slučajeva silovanja, što je najveći broj u zemlji.