U fokusu

Korak bliže ka suzbijanju dječjih brakova

Indonezija: Minimalna dob za udaju djevojka povišena na 19 godina

Indonezija: Minimalna dob za udaju djevojka povišena na 19 godina

UNICEF-ova kampanja: 'A storybook wedding - except

Indonezijski parlament revidirao je zakon te je sada minimalna dob u kojoj se žena/djevojka može legalno udati 19 godina. To je za tri godine više nego li je stajalo u zakonu ranije. Taj potez pozdravljaju aktivisti/inje te smatraju da je to korak prema suzbijanju dječjih brakova. 

Indonezija je jedna od 10 država s najvećim brojem dječjih brakova, gdje se jedna od četiri djevojke udaje prije 18. godine, stoji u izvještaju statističke agencije u Indoneziji iz 2016. godine i UNICEF-a. 

“Društvo još uvijek potiče djevojke da se udaju u adolescentskoj dobi, u suprotnom ih se smatra promiskuitetnima”, kazala je Masruchah iz Nacionalne komisije za borbu protiv nasilja nad ženama.

Uz to, dodala je da bi Komisija voljela da 21 godina bude minimum za udaju kod muškaraca i žena jer su tad i one i oni dovoljno zreli u vidu reprodukcije i ekonomske stabilnosti. 

Prije revidiranja zakona, u Indoneziji je bilo dozvoljeno da se djevojke udaju u dobi od 16 godina, ali i mlađe jer nije postojala minimalna dob već je dozvola roditelja bila dovoljna. 

U prosincu prošle godine, Ustavni je sud kazao kako je diskriminatorno da se žene mogu udati mlađe nego li muškarci, koji su se legalno mogli ženiti u dobi od 19 godina. 

Dječje brakove u Indoneziji smatra se jednim od vodećih uzroka smrtnosti majki i novorođenčadi, kao i  odgovorim za poticanje rada djece.