U fokusu

Informacijske tehnologije u obrani demokracije i ljudskih prava

U sklopu sajma Inforestart, 10. studenog održana je javna tribina na temu informacijskih tehnologija i kako one pomažu u obrani demokracije i ljudskih prava. Gosti izlagači bili su Vjeran Piršić, Tomislav Medak i Radoslav Dejanović. Tematiziralo se korištenje informacijskih tehnologija na primjeru pokreta “Prava na grad”. Također je prikazano kako su moderne tehnologije pomogle su u bojkotu cenzure na HTV-u vezano za akcije protiv projekta “Družba Adria”.

Informacijske tehnologije u obrani demokracije i ljudskih prava

U sklopu sajma Inforestart, 10. studenog održana je javna tribina na temu informacijskih tehnologija i kako one pomažu u obrani demokracije i ljudskih prava. Gosti izlagači bili su Vjeran Piršić, Tomislav Medak i Radoslav Dejanović.

Izlagači, javni aktivisti,  su svaki izložili teme kojima se bave. Tako je ekolog Vjeran Pršić progovorio o  projektu “Družba Adria” i njegovom spornom djelovanju na okoliš i uništavanje prirodnih bogatstava jadranske obale. Moderne tehnologije pomogle su u bojkotu cenzure masovnim slanjem e-pošte na redakciju HRT-a. Naime, trebao je biti prikazan dokumentarac na temu štetnosti “Družbe Adria”, ali on je u zadnjem trenutku skinut s programa.

Filozof Tomislav Medak govorio je o pokretu “Pravo na grad” i načinu na koji se organizirala cijela kampanja. Korištenje društvenih mreža privuklo je kritičnu masu i pomoglo kampanji da dobije medijsku pozornost i postigne određeni uspjeh u javnosti.

Radoslav Dejanović, novinar, pozitivno je ocijenio Internet kao globalni medij u kojem primatelj dobiva sirove informacije u trenutku kad su se one dogodile. Za njega je on ultimativno sredstvo demokracije i zaštite ljudskih prava.

Pojedinci iz publike naglasili su mogućnost manipulacije Internetom kao masovnim medijem, ali i pozitivnim učincima stvaranja grupa za pritisak na pojedine organizacije i vlade kako bi se provele mjere za javno dobro.

Sajam Inforestart dio je Sajma glazbe, plesa i multimedije. Održava se od 09.-12. studenog na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7. Cilj sajma je predstavljanje originalnih hrvatskih tvrtki koje se koriste modernim tehnologijama.