U fokusu

IRAČKA IGRA VJEŠALA

Irak je u novu godinu ušao apokaliptično

Irak je u novu godinu ušao apokaliptično

Irak je u novu godinu ušao gotovo apokaliptično – država je gotovo šutke pala u ruke Al-Qaede. Irački dužnosnici u subotu su prvi puta potvrdili kako je vlada izgubila kontrolu nad strateški izuzetno važnim gradom Falluja. Nakon borbe sa snagama sigurnosti, Al-Qaeda drži kontrolu nad iračkim Fallujom, kao i nad gradom Ramadi. Ovo je prvi put u više godina da su ekstremisti uspjeli okupirati i Falluju i Ramadi, dva najvažnija grada u regiji, te držati kontrolu već gotovo tjedan dana. AFP prenosi kako su na prostoru Falluje formirali “Islamsku državu”, a većina boraca iz Al-Qaede pripada skupini ISIL koja vodi sukob i u Siriji. Jako loša godina za irački narod je iza nas, a nova 2014. ne obećava bolje scenarije.

Lista iračkih problema i paradoksa je odveć duga da bi ih se obuhvatilo jednim tekstom. Navest ću samo neke. Osiromašeni uran u oružju koje je koristila vojska SAD-a ostavila je katastrofalne posljedice na stanovništvo Iraka. Doktor iz Najafa, grada koji je od Bagdada udaljen 160 km, rekao je za RT kako je rak kod njih češći nego zaraza gripom. Od početka rata postotak leukemije i djece rođene s defektom dramatično se povećao upravo zbog upotrebe osiromašenog urana. U izvještaju, koji je sponzorirala norveška vlada, stoji kako se osiromašeni uran koristio protiv civilnih meta u naseljenim područjima 2003. godine. U priči o “američkim grijesima” možemo se vratiti i u 2012. godinu kada je Franka Wutericha, koji je 2005. godine naredio ubijanje 24 civila u Hadithi, čekala presuda za masakr koji je jedan od upečatljivijih momenata dugogodišnje misije. Tada je ruka pravde odlučila da on ni minute neće provesti u zatvoru. Wuterich se pak ispričao žrtvama masakra, napomenuvši kako misli da je pravda u njegovom slučaju zadovoljena i kako se nada da će pravda žrtvama masakra biti pružena u istoj mjeri. Nekim čudom mu je promaknula povezanost tih dviju pravdi, odnosno kako se međusobno isključuju.

{slika}

Stranica Iraq Body Count godinama evidentira pogubne iračke brojke, pa tako navode kako je samo u petak, 3. 1., poginulo 45 ljudi. Od 2003. godine broj ubijenih civila procjenjuje se na minimalno 119, 982 do čak 132, 805, a ukupan broj poginulih, uključujući i vojnike, na 184 tisuće. Nakon što se crveno u grafikonu nakon 2007 i 2008. napokon lagano smanjivalo, sada se ubojita linija ponovno uzdiže u visine. Tijekom 2012. godine Iraq body count zabilježila je 4574 smrti civila, najviše u Bagdadu. Velik broj smrti rezltat je brojnih bombardiranja. Irak je duboko podijeljena država, svaka stran(k)a se bori da bi prevladala, nauštrb drugih, često ne birajući sredstva. 2013. godina započela je s prosvjedima i nezadovoljstvom diljem države, zahtjevima za reformama, dok je Vlada ošro postupala sa svojim protivnicima. Gotovo 9500 civila izgubilo je život 2013. godine, što je dvostruko više nego 2012. godine i gotovo jednako 2008. godini, kada je taj broj bio deset tisuća. Nasilje rapidno raste, Al Qaeda je pronašla plodno tlo u nezadovoljstvu iračkog naroda i pustila korijenje, napadajući i harajući zemljom. Sve s vremenom postaje dio crne rupe koja raste i raste. Lagano nas vuku te crne rupe, zakrivljuju prostor do neprepoznatljivosti.

Kako će reagirati međunarodna zajednica, tek ćemo vidjeti. Iz Washingtona već stižu reakcije koje bi se mogle svrstati u podosta popunjenu ladicu “dvostrukih standarda”. “Njihov barbarizam protiv civila u Ramadiju i Falluji, kao i protiv pripadnika iračkih snaga sigurnosti, je jasno vidljiv svima” ističu. U Siriji su pak militanti i barbarizam interpretirani kao pobunjenici ili “oporba”. Možda nam budućnost, kao u futurističkim projektima Zahe Hadid, slavne arhitektice iračkog podrijetla, donosi nove, neviđene forme. Jedino je sigurno da Iraq body count, nažalost, očekuje puno brojanja i ove godine.