U fokusu

prijetnja zagovornicima/ama ljudskih prava

Iran: Aktivistkinja za ljudska prava osuđena na 38 godina zatvora

Iran: Aktivistkinja za ljudska prava osuđena na 38 godina zatvora

Sud u Teheranu jučer je u službenom priopćenju naveo da je iranskoj odvjetnici i aktivistkinji za ljudska prava Nasrin Sotoudeh, koja u zatvoru od lipnja 2018. godine služi petogodišnju kaznu, dosuđeno dodatnih 33 godine zatvora i 148 udaraca bičem zbog mirnog aktivizma u području ljudskih prava.

Sotoudeh se u odluci suda tereti za sedam kaznenih djela: “okupljanje i tajni dogovor protivan nacionalnoj sigurnosti”, “propagandu protiv države”, “članstvo u Centru branitelja ljudskih prava, grupa Legam (Step by step i Nacionalno vijeće za mir)”; “poticanje korupcije i prostitucije”, “pojavljivanje na sudu bez hidžaba;” “narušavanje javnog reda i mira; ” i ” objavljivanje laži s namjerom da ometu javno mišljenje. “, naveo je 6. ožujka odvjetnik Nasrin Sotoudeh, Mohammad Moghimi.

No, prema smatranju Human Rights Watcha, Sotoudehina kazna temelji se isključivo na njenom aktivizmu za ljudska prava.

Prije njezina uhićenja u lipnju 2018. godine, Sotoudeh je na sudu predstavljala nekoliko žena koje su skinule hidžab u javnosti kako bi se usprotivile zakonima o obaveznim pravilima odijevanja. Također je kritizirala potez pravosuđa kojim bi se dopustio samo iznimno ograničen popis odobrenih vladinih odvjetnika/ca koji/e bi predstavljali osobe optužene za kaznena djela povezana s ugrožavanjem nacionalne sigurnosti.

U presudi se navodi i njezina javna potpora “ilegalne” skupine Step by Step, nevladine organizacije posvećene borbi za ukidanje smrtne kazne u Iranu. U presudi se navodi da Sotoudehina podrška ovoj skupini otkriva “njezinu strategiju u suprotstavljanju islamskim presudama, ukidanju smrtne kazne i Qisasa”, koju opravdava Šerijat.

“Iranske vlasti su očito odlučile obilježiti Međunarodni dan žena tako što su poznatu i visoko cijenjenu braniteljicu ljudskih prava osudile na nezamislivo drakonsku kaznu”, rekao je Michael Page, zamjenik direktora za Bliski istok u Human Rights Watchu. “Sotoudehina kazna prijetnja je usmjerena na svakog/u zagovornika/cu ljudskih prava u Iranu ne prestane li braniti ljudska prava.”