U fokusu

krenula je dva sata ranije

Iranska trkačica otrčala maraton iako ženama nije bilo dozvoljeno sudjelovati

Iranska trkačica otrčala maraton iako ženama nije bilo dozvoljeno sudjelovati

Mahsa Torabi, iranska planinarska i trkačica, odlučila se suprotstaviti pravilima međunarodnog maratona u Iranu, prema kojima pravo na sudjelovanje imaju samo muškarci te je 9. travnja otrčala 42 kilometra od Shiraza do Perzepolisa, javljaju svjetski mediji.

Torabi se htjela natjecati na prvom iranskom međunarodnom maratonu ‘I run Iran’, koji je organizirala turistička zajednica uz potporu iranskih vlasti. Međutim, bilo joj je rečeno da događaj nije otvoren za žene. To nije obeshrabrilo Torabi koja je odlučila započeti trčati dva sata prije službenog početka maratona. Otrčala je svih 42 kilometra bez da ju je itko zaustavio, postavio joj pitanje ili joj smetao tijekom trčanja.

{slika}

Nakon završetka maratona, Torabi je dala izjavu za lokalne medije. “Otrčala sam 42 kilometra, baš kao i muškarci. Svaka žena to može”, rekla je.

Vijest se brzo proširila iranskim društvenim mrežama, gdje je Torabi nazvana iranskom Kathrine Switzer, prvoj trkačici maratona u Bostonu 1967. godine, pet godina prije nego što su se žene izborile da službeno sudjeluju u maratonu.

Sportski događaji u kojima sudjeluju i muškarci i žene nisu dozvoljeni od strane iranskih vlasti, ali neformalno žene i muškarci mogu zajedno trenirati.