U fokusu

Još jedan referendum

Irska na novom referendumu: rodnoj nejednakosti nije mjesto u Ustavu

Irska na novom referendumu: rodnoj nejednakosti nije mjesto u Ustavu

U Irskoj će se održati referendum za uklanjanje klauzule u Ustavu koja naglašava važnost “života žene kod kuće”, čime se majke potiče na izbjegavanje zaposlenja kako bi ispunile “dužnosti” u kućanstvu, priopćila je prošli tjedan irska Vlada.

Ovo je posljednji u nizu poteza kojim se nastoji unaprijediti konzervativni irski Ustav iz 1937. godine kako bi reflektirao promjene prema socijalno liberalinijem društvu.

Irska je dugo bila jedna od društveno najkonzervativnijih zemalja u Europi, no u posljednjim desetljećima stavovi su se brzo mijenjali kako je snaga Rimokatoličke crkve padala. Referendum iz 2015. godine, Irska je izglasala bračnu jednakost, a ranije ove godine, održan je povijesni referendum kojim se ozakonjen pobačaj.

Ustav, koji uključuje brojne reference na tradicionalni kršćanski etos u zemlji, trenutno sadrži klauzulu kojom se prepoznaje “da svojim životom u domu, žena daje državi potporu bez koje se ne može postići zajedničko dobro”. Druga klauzula obvezuje državu da “nastoji osigurati da se majke ne obvezuju gospodarskom potrebom da se angažiraju u radu kako ne bi zanemarile svoje dužnosti u kućanstvu”.

Vlada je prošlog tjedna usvojila prijedlog za brisanje ove zastarjele odredbe. “Više od 80 godina nakon što je Ustav formalno usvojen, jasno je da Članku 41.2 nije mjesto u našem Ustavu“, izjavio je ministar pravosuđa Charlie Flanagan. “To potkopava današnji cilj postizanja stvarne rodne ravnopravnosti osiguravajući ženama stvarne izbore o tome što činiti s vlastitim životima”, kazao je.

Ovaj je članak zakona bio kritiziran od strane brojnih institucija, uključujući i UN-ov Odbor za uklanjanje diskriminacije žena.

Referendum će se održati istog dana kada i irski predsjednički izbori u studenom ove godine. Vlada je u lipnju objavila planove za održavanje referenduma za uklanjanje prijestupa blasfemije iz Ustava na isti dan.

Zasada ne postoje planovi za uklanjanje religijskih referenci iz Ustava, koji započinje referencom na “naše obveze prema našem Božanskom Gospodinu, Isusu Kristu”.