U fokusu

u godinu dana ubijeno 409 turkinja

Istanbulska policija nasilno ugušila marš protiv nasilja nad ženama

Istanbulska policija nasilno ugušila marš protiv nasilja nad ženama

25th of November Women’s Platform-Istanbul

Nedjeljni ženski marš povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u nasilno je pokušala prekinuti policija upotrijebivši suzavac na prosvjednicima/ama.

{slika}

Pod izgovorom ‘sigurnosnih problema’ u ulici İstikal gdje se marš trebao održati, turske su vlasti zabranile održavanje marša. Usprkos navedenoj zabrani, mnogobrojni/e građani/ke okupile su se na ulicama Istanbula, ignorirajući policijske pozive na raspuštanje okupljanja.

Prosvjedna kolona kretala se uz povike poput ‘Nije nas strah!’ ‘Nećete nas utišati! i ‘Nećete nas pokoriti!’

{slika}

Situacija je eskalirala uspostavom policijske barikade, upotrebom sile, te već navedenim prisilnim zaustavljanjem prosvjednog okupljanja suzavcem.

Prema navodima Gazete Duvara, skupina prosvjednika/ica uspjela je probiti policijsku barikadu i dati izjavu medijima.

{slika}

Kako navodi ženska pravna organizacija ‘Zaustavimo femicid’, broj žena ubijenih od strane partnera ili rođaka u Turskoj je porastao s 237 2013. godine na 409  2017. godine.

Samo od siječnja do travnja ove godine zabilježeno je 130 slučajeva ubojstava žena.

Došlo je do značajnog povećanja prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama u posljednjih šest godina, navodi se u priopćenju Turske udruge za ljudska prava (IHD).

{slika}

Istanbulske prosvjednice ovom su prilikom zahtijevale bolju pravnu zaštitu žena od nasilja kao i njegovu efikasnu eliminaciju. Na prosvjedu su prisustvovali/e i čelnici/e HDP-a i CHP-a, vodeće opozicije trenutnoj vladi Recepa Taiyypa Erdogana

Sličan prosvjedni marš održan je i u Ankari.