U fokusu

Istine i zablude o kontracepciji

Istraživanje provedeno u Hrvatskoj na 1000 žena u dobi od 18 do 35 godina otkrilo je da 11 posto žena nikad nije bilo kod ginekologa. Stoga s pravom 82 posto žena smatra da bi u škole trebalo uvesti seksualni odgoj. No, i gotovo 40 posto onih koje odu ginekologu ne razgovara s njim o kontracepciji. Na pitanje koliko su često u posljednja tri mjeseca koristile kontracepciju, približno polovica ispitanica je rekla da je uopće nije koristila ili je to činila rijetko. Neka su europska istraživanja pak pokazala kako mladi, primjerice, lako ulaze u prvi seksualni odnos bez ikakve zaštite jer smatraju da je “nemoguće zatrudnjeti ako im je to prvi put”.

Istine i zablude o kontracepciji

Istraživanje provedeno u Hrvatskoj na 1000 žena u dobi od 18 do 35 godina otkrilo je da 11 posto žena nikad nije bilo kod ginekologa. Stoga s pravom 82 posto žena smatra da bi u škole trebalo uvesti seksualni odgoj. No, i gotovo 40 posto onih koje odu ginekologu ne razgovara s njim o kontracepciji. Na pitanje koliko su često u posljednja tri mjeseca koristile kontracepciju, približno polovica ispitanica je rekla da je uopće nije koristila ili je to činila rijetko.

Prvi seks bez zaštite

Neka su europska istraživanja pak pokazala kako mladi, primjerice, lako ulaze u prvi seksualni odnos bez ikakve zaštite jer smatraju da je “nemoguće zatrudnjeti ako im je to prvi put”. Neke djevojke vjeruju u mit po kojem će opasnost proći “ako se isperu Coca-Colom ili limunom”!

Boje se dlaka i debljine

Oni parovi u Hrvatskoj koji koriste kontracepciju najčešeće to čine kondomom, njih čak 40 posto, a kontracepcijske pilule koristi 24 posto žena. No, liječnike najviše zabrinjava prekinuti snošaj kod kojeg postoji više od 20 posto mogućnosti za trudnoću, a koristi ga 15 posto parova.

Liječnike su nakon ove hrvatske ankete ozbiljno zabrinuli odgovori žena o kontracepcijskoj piluli. Njih 30 posto smatra da će zbog pilula biti dlakavije, a da su štetne zbog sintetičkih hormona misli 53 posto žena. Gotovo 40 posto vjeruje da će se od njih udebljati i imati “ozbiljne nuspojave”.

Novije kontracepcijske tablete sadrže minimalnu količinu hormona. Odnedavno se i kod nas pojavila pilula Qlaria, prva koja sadrži estrogen identičan prirodnom. Prof. dr. Velimir Šimunić, šef Zavoda za humanu reprodukciju u Petrovoj, kaže da kod ove pilule otpuštanje hormona ovisi o danu ciklusa žene koja ih uzima.

 

Maloljetnicama se mogu prepisati kontracepcijske pilule – Istina

Nema razloga da liječnik ne prepiše kontracepcijsku pilulu. No prije toga mora obaviti pregled i razgovarati s djevojkom te doznati postoje li razlozi protiv uzimanja. Također treba obaviti neke krvne testove

Ne može se zatrudnjeti ako je snošaj bio u vodi ili stojećem položaju – Krivo

Sperma može postati neučinkovita u vodi, ali to nije uvijek jamstvo da neće doći do trudnoće. Što se tiče položaja, nema onog koji bi štitio od trudnoće

Coitus interruptus ili prekinuti snošaj nije sigurna metoda kontracepcije – Istina

Ovom vrstom kontracepcije rizik za trudnoću veći je od 20 posto. Uostalom, mnogo se sperme oslobađa prije ejakulacije.

Neću zatrudnjeti ako se isperem limunom ili kolom nakon odnosa – Krivo

Bilo kakvo ispiranje može smanjiti rizik od trudnoće. No vaginalno ispiranje može preporučiti samo liječnik, a to nije jamstvo da do trudnoće neće doći.

Pri prvom spolnom odnosu ne mogu zatrudnjeti – Krivo

Čak i kad se radi o prvom spolnom odnosu, zaštita je nužna. Zato je najbolje prije konzultirati ginekologa

Može se zatrudnjeti i pri odnosu tijekom menstruacije – Istina

Rizik od trudnoće je mali, ali ipak postoji. Ovulacija se može dogoditi i za vrijeme ciklusa

Žena neće zatrudnjeti ako nije doživjela orgazam – Krivo

Ženski orgazam može povećati šanse za začeće, ali njegov izostanak nema ulogu kontracepcije

Vaginalni prsten stavlja se samo jedanput – Istina

Jednom umetnuti prsten može ostati u rodnici tri tjedna. Nakon toga slijedi menstruacija