U fokusu

Istraživanje pokazalo

Istospolna obitelj stabilnija od “idealne”

Istospolna obitelj stabilnija od “idealne”

Roditeljstvo i sam koncept obitelji danas izgleda posve drugačije nego prije tridesetak godina. Tradicionalna vizija nuklearne obitelji: heteroseksualne, u braku i s biološkom djecom pomalo je zastarjela.

istraživanju provedenom među lezbijskim obiteljima, 0% djece prijavilo je fizičko ili seksualno zlostavljanje. Nasuprot tome, u općoj populaciji, 26% maloljetnika prijavilo je fizičko, a 8.3% i seksualno zlostavljanje. Objavom rezultata reakcije su bile raznolike: od mainstream medija koji su podržali LGTB roditelje u istim pravima koje imaju i strejt roditelji, do nimalo iznenađujuće reakcije grupa konzervativaca koja su osporavala ispravnost istraživanja.

Unatoč reakcijama, nepobitno je da je tradicionalna tvrdnja kako djeca trebaju i oca i majku izumrla. Navedeno istraživanje je samo jedan u nizu dokaza koji pokazuju kako su djeca istospolnih partnera jednako dobro prilagođena društvu.

Petogodišnje istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2010. u Časopisu o braku i obitelji, pokazuje kako je djecu odgojenu od strane istospolnih partnera “nemoguće razlikovati” po samopouzdanju, uspjehu u školovanju i socijalnoj prilagodbi od onih odgojenih u heteroseksualnim obiteljima. Američka pedijatrijska akademija, Liga dječje dobrobiti, Nacionalna udruga socijalnih radnika, Američka medicinska udruga i Društvo psihologa, složili su se kako su homoseksualni roditelji jednako “kvalitetni” kao i heteroseksualni. Štoviše, homoseksualna obitelj pokazala je stabilnost koju nekadašnja “idealna obitelj” više nema.

Kad je Institut obitelji i rada pokrenuo istraživanje 2009. godine, većina se ispitanika nije slagala s klasičnom podjelom: otac donosioc kruha, majka dežurna starateljica. Primijećeno je da su parovi koji dijele kućanske poslove manje skloni razvodu. U tom istraživanju istospolni parovi dijele kućanske obaveze uravnoteženije od heteroseksualnih parova i zadovoljniji su kao roditelji.

Navedena istraživanja ne govore da je tradicionalna nuklearna obitelj loša i potpuno izumrla. Ne postoji pravi način roditeljstva i magična kombinacija spolova koji garantiraju dobro prilagođeno dijete. Ipak, ako je cilj sretno djetinjstvo, ne treba nužno forsirati tradicionalni model roditeljstva koji smo davno prevazišli.