U fokusu

žene češće doživljavaju orgazam kad se seksaju sa ženama

Istraživanje o razlikama doživljavanja orgazma

Istraživanje o razlikama doživljavanja orgazma

Pixabay

Prema novoj studiji, žene koje se seksaju sa ženama imaju veću vjerojatnost za doživljavanje orgazma, javlja Pink News

Istraživači/ce na Sveučilištu Arkansas otkrili/e su da, iako se strejt partneri češće seksaju, biseksualke i lezbijke doživljavaju daleko više orgazama. Studija, u kojoj je sudjelovalo 2.300 ispitanika/ca, otkrila je da žene imaju 33 posto veću vjerojatnost za orgazam prilikom seksa s drugom ženom. Za istu su studiju, nazvanu “Jesu li ženski orgazam ometani falocentričnim imperativima?”, izjavile kako su u odnosu sa ženama doživljavale i više višestrukih orgazama. One u LGBT vezama rekle su da su doživjele orgazme u prosjeku 55 puta mjesečno. To je bilo u snažnom kontrastu sa ženama u strejt vezama, koje su rekle da obično dožive samo sedam orgazama mjesečno.

Dr. Kristen Jozkowski izjavila je: “Seks koji uključuje više različitih seksualnih ponašanja rezultira time da žene doživljavaju više orgazama”. Seks među ženama “uzbudljivo je raznolik”, objasnila je.

Ovi rezultati slijede prošlogodišnju studiju koja je pokazala da gej muškarci i lezbijke imaju bolji seksualni život od strejt ljudi. Četiri istraživača i istraživačice, David A. Frederick, H. Kate St. John, Justin R. Garcia i Elisabeth A. Lloyd, izmjerili/e su orgazme koje doživljavaju ljudi unutar seksualnog spektra. Otkrili/e su da su heteroseksualni muškarci najviše govorili da su “obično uvijek doživjeli orgazam kada su bili seksualno intimni”, i to u 95 posto slučajeva. Nasuprot tome, strejt žene doživjele su orgazam u samo 65 posto slučajeva.

Jaz doživljavanja orgazama dobro je dokumentiran te je u akademskoj zajednici općenito prihvaćeno da žene doživljavaju orgazme rjeđe od muškaraca – to je, naravno, heteronormativna teorija, koja ne uzima’ u obzir činjenicu da je moguće da ne-heteroseksualni više uživaju u seksu, što je pokazala ova studija. Gej muškarci doživljavaju orgazam 89 posto vremena, dok lezbijke nisu daleko iza njih, s 86 posto.

Ova je studija došla nakon istraživanja koje je otkrilo da su gej i lezbijski parovi sretniji od strejt parova. Dakle, ako pretpostavimo da strejt parovi doživljavaju orgazam u 65 posto slučajeva – i da je orgazam pristojan barometar o tome koliko je dobar seks – ovi su rezultati izvrsni za gej i lezbijske partnere/ice. Oni i one za 24, odnosno 21 posto nadmašuju strejt parove, a to znači da značajno više zajednički uživaju u seksu.

Istraživanje je također pokazalo da su “žene, koje su češće doživljavale orgazam, uživale više oralnog seksa i imale dulje trajanje seksa”. One su također “zadovoljnije svojom vezom, traže ono što žele u seksu, pohvaljuju svoje partnere/ice za nešto što su učinili/e tijekom seksa, zovu ili šalju mejl kako bi seksualno zadirkivale te nose seksualno rublje”.