U fokusu

Obranimo pravo na izbor!

Iza krinke ‘miroljubive šetnje’ krije se cilj – zabrana pobačaja

Iza krinke ‘miroljubive šetnje’ krije se cilj – zabrana pobačaja

Inicijativa Obrani pravo na izbor poziva sve građane i građanke na istoimeni protestni skup, koji će se održati u subotu, 21. svibnja od 10 sati na Strossmayerovom trgu u Zagrebu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Pod krinkom ‘zaštite života, obitelji i obiteljskih vrijednosti, te promicanja demografskog napretka i razvitka Republike Hrvatske’, marš neokonzervativnih inicijativa ‘Hod za život’ ima samo jedan cilj: oduzeti ženi pravo da sama odlučuje o svom životu. Stoga će inicijativa Obrani pravo na izbor prosvjednim skupom upozoriti na zakulisne igre i jeftine medijske spinove kojima se želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.

Pridružite nam se na prosvjednom skupu i zajedno zagovarajmo bolju viziju svijeta, onu koja nije isključiva, u kojoj su zakoni utemeljeni na poštivanju prava svakoga čovjeka i slobodi odlučivanja o vlastitome tijelu. Poslušajte što o tome imaju reći Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske, Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, Martina Horvat ispred Platforme 112, Sanja Juras ispred Lezbijske grupe Kontra, Alan Sorić iz Centra za građansku hrabrost, Sara Kekuš iz Inicijative Dobrodošli, Mia Gonan  ispred Zagreb Pridea te sindikalistkinja i aktivistkinja Jagoda Milidrag Šmid. Pročitat ćemo i pismo podrške liječnika i liječnica iz Inicijative za reguliranje prava na priziv savjesti. Glazbom nas podržavaju i program obogaćuju Drum ‘n’ bijes, Lovely Quinces, Zdenka Kovačiček te Denis Katanec.

Iako je pobačaj u Hrvatskoj legalan, zapravo je dostupan samo u dijelu licenciranih bolnica. Također, dostupan je isključivo u onim bolnicama u kojima se sve/i ginekologinje i ginekolozi ne pozivaju na prigovor svijesti i isključivo onim ženama koje imaju financijskih sredstava i dovoljno snage proći pokraj špalira konzervativnih aktivistkinja i aktivista koje/i mole ispred bolnica.

Dostojanstven život žena, obitelji i društva u cjelini moguć je samo ako poštujemo sva izborena ljudska prava – od prava na siguran i legalan pobačaj, dostupnu kontracepciju, javne i dostupne zdravstvene servise, do prava na kvalitetno obrazovanje i adekvatno plaćen rad.

Svaka inicijativa koja želi ograničiti pravo žena na autonomno i slobodno raspolaganje vlastitim tijelom i donošenje odluka o vlastitom životu, ne samo da grubo napada ženu i čitavu obitelj, već pokušava transformirati društvo u cjelini, pretvarajući ga u represivno i isključivo. Ne dopustimo da se različitim zakulisnim igrama pobačaj nastavlja kriminalizirati. Ne dopustimo da ženski životi ponovno budu u opasnosti. Obranimo pravo na izbor!

Protestni skup organizira novonastala inicijativa Obrani pravo na izbor čiji je cilj obrana i zaštita ženskog zdravlja i ženskih reproduktivnih prava.