U fokusu

traže otvaranje granice

Izbjeglice iz Beograda krenule pješke prema Mađarskoj

Izbjeglice iz Beograda krenule pješke prema Mađarskoj

Nekoliko stotina izbjeglica započelo je u utorak prosvjed u Beogradu i blokiralo promet pored središnjeg autobusnog kolodvora zahtijevajući otvaranje granice prema Mađarskoj.

Skupina od najmanje 200 izbjeglica se, poslije blokade prometnica pored kolodvora, uputila pješice prema Novom Beogradu, Zemunu i dalje, prema sjeveru Srbije, a duž ceste ih prati policija, javljaju beogradski elektronički mediji, dok Radio-televizija Srbije navodi da ih je više od 330.

Prosvjed je započeo u parku pored autobusnog kolodvora, gdje već mjesecima postoji Info-punkt za migrante na kojem im se dijeli hrana, voda, odjeća i obuća.

Prema izvješćima reportera s terenu, skupina od oko 200 izbjeglica stigla je u pratnji policije do Zemuna i navodno se zaputila ka granici s Mađarskom.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je jutros, poslije jučerašnjeg posjeta Mađarskoj, kako Srbija neće dopustiti da bude najveća žrtva migrantske krize i najavio mjere vlade kojim će Srbija zaštiti svoje državne i nacionalne interese.

Istodobno, u današnjem beogradskom tisku srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić poručio je da Srbija neće podizati ograde, ali će, bude li potrebe, na granice poslati vojsku.