U fokusu

Loši uvjeti i nemogućnost odlaska u EU

Izbjeglice u Beogradu štrajkaju glađu

Izbjeglice u Beogradu štrajkaju glađu

Facebook Info parka

Nekoliko stotina izbjeglica započelo je štrajk glađu u parku na autobusnoj stanici u Beogradu zbog sve lošijeg položaja i nemogućnosti da nastave putovanje ka zemljama Europske Unije. 

“Dok smo se pripremali da podijelimo doručak, velika skupina izbjeglica okupila se u središtu parka i započela štrajk glađu.”, navode iz Info parka. Osim štrajka, izbjeglice drže transparente “Mađarska, ukloni svoje pse s granice”, “Hvala ti Srbijo” ,”Gladni smo i prebijeni na granici” , “Otvorite granice” i sl. 

Mnogi imaju traku preko usta s natpisom “Otvorite granice” na engleskom jeziku, a poruke zahvalnosti Srbiji i optužbe na račun mađarskih vlasti neki su ispisali po tijelima.

B92 prenosi da izbjeglice planiraju pješice krenuti autocestom prema mađarskoj granici, ali žele prije toga očistiti parkove u kojima su danima boravili u Beogradu, te su već formirali grupe koje čiste parkove kako bi dokazali da aktivno sudjeluju u rješenju problema. 

Izbjeglice su dodatno uznemirile jučerašnje glasine da se priprema policijska akcija “čišćenja” središta grada. Oni/e koji/e su službeno zatražili/e azil morat će se uputiti u prihvatne centre za azilante, a oni/e koji/e te potvrde nemaju bit će vraćeni/e u zemlju u kojoj su bili prije Srbije. 

Proteklih dana je izbjeglička kriza ponovo u žiži javnosti, a iz Info parka, su u više navrata upozoravali na humanitarnu krizu u centru Beograda, probleme u smještajnim centrima, na granicama i na opće zakazivanje sistema.