U fokusu

Borba za koaliciju

Izbori u Španjolskoj: Razbijen sustav dominacije dviju stranaka

Izbori u Španjolskoj: Razbijen sustav dominacije dviju stranaka

Povijesno fragmentirano glasovanje na jučerašnjim španjolskim izborima ostavlja prostor za pregovore oko formiranja koalicijske vlade, jer ni konzervativna Narodna stranka (PP) premijera Mariana Rajoya, kao ni lijeve stranke, nije dobila apsolutnu većinu kako bi imala jasan mandat za sastavljanje vlade.

Naime, PP je osvojila 121 mandat u parlamentu. Na drugom mjestu i dalje ostaje tradicionalna Socijalistička stranka (PSOE) koja je osvojila 92 mjesta. Radikalna lijeva stranka Podemos je na trećem mjestu s 40 mandata dok je Ciudadanos na četvrtom mjestu s 40 mandata. Potrebna većina u parlamentu je 176 mandata.

Više od tri desetljeća, od konca vladavine Francove diktature 1975. godine, na vlasti su se smjenjivale vlade pučista i socijalista. Međutim, rekordna stopa nezaposlenosti raspirila je nezadovoljstvo brojnih Španjolaca i Španjolki koji/e su odlučili prekinuti ovu vladavinu dvostranačja dajući podršku novim strankama i/ili radikalnoj ljevici od kojih očekuju otvaranje novih radnih mjesta, iskorjenjivanje korupcije te smanjivanje razlika između bogatih i siromašnih.

Španjolski ustav ne postavlja određeni rok za formiranje vlade nakon izbora.  Analitičari smatraju kako bi moglo proći i nekoliko tjedana oko dogovora za sastavljanje nove vlade, a možda čak i izazvati još jedne izbore.