U fokusu

Izvješće UN-a

Jedna od 10 djevojčica seksualno je zlostavljana

Jedna od 10 djevojčica seksualno je zlostavljana

Oko 120 milijuna djevojčica diljem svijeta, odnosno jedna od njih 10, silovana je i seksualno zlostavljana do svoje 20. godine, kaže se u izvješću UN-a.

Agencija za djecu UNICEF kaže kako je 95.000 djece i tinejdžera, većinom iz Latinske Amerike i Kariba ubijeno tijekom 2012. godine. Ovo ukazuje na to da su djeca globalno svakodnevno izložena nasilju i zlostavljanju.

Studijom je obuhvaćeno 190 zemalja.

Istraživanje je pokazalo da su šestero od desetero djece u dobi između dvije i 14 godina žrtve svakodnevnog fizičkog zlostavljanja.

Isto tako, istraživanje pokazuje da je jedna od tri djevojke u dobi između 15 i 19 godina u nekom trenutku imala izvanbračni odnos ili bila žrtva emocionalnog, fizičkog ili seksualnog nasilja od strane svojih muževa ili partnera.

Partnersko nasilje posebno je rasprostranjeno u Demokratskoj Republici Kongo, Ugandi, Tanzaniji i Zimbabweu, navodi se u izvješću.

Od zemalja obuhvaćenih istraživanjem, gotovo polovica svih djevojaka u dobi od 15 do 19 godina vjeruje kako je suprug opravdano udario svoju ženu.

S druge pak strane, istraživanje pokazuje kako su glavni uzrok smrtnosti dječaka u dobi između 10 i 19 godina ubojstva, a među vodećim su zemlje Latinske Amerike, poput Venezuele, Paname, Brazila i Kolumbije.

U izvješću je naglašeno i kako je nasilje nad djecom u nekim zemljama i dalje društveno prihvaćeno ili se prešutno odobrava, a vrlo često se žrtve boje prijaviti nasilje.

Izvršna direktorica UNICEF-a Anthony Lake kaže kako “nasilje ne poznaje granice u godinama, području, religiji i nacionalnosti”, te da se nasilje “događa na mjestima gdje bi djeca trebala biti sigurna, u njihovim domovima, školama i zajednicama, a počinioci su nerijetko članovi porodice, nastavnici, susjedi ili druga djeca.”

“Nasilje nad djecom, izravno ili neizravno, može uzrokovati traumu, nisko samopoštovanje, loše zdravlje i lošiji status u školi, te u nekim slučajevima, to može dovesti do depresije, alkohola i zlouporabe droga, samoozljeđivanja, pa čak i samoubojstva”, rekao je Gaeta Rao Gupta, zamjenik izvršne direktorice UNICEF-a.