U fokusu

Dvadesetčetverogodišnji Mwasapi Kihongosi iz Tanzanije

Kako je borba protiv nasilja nad ženama postala moja strast!

Kako je borba protiv nasilja nad ženama postala moja strast!

Dvadesetčetverogodišnji  Mwasapi Kihongosi je nedavno predvodio karavanu za promjene – bus od 25 aktivista koji su posjetili pet regija Tanzanije u osam dana u studenom 2012-e kako bi probudili svijest i ohrabrili ljude da progovore o nasilju nad ženama. Mwasapi je 2011. godine pobijedio na globalnom natječaju UNiTE –a za dizajn majice te se popeo na Kilimanjaro u ožujku 2012. Godine.

Zaista nisam znao koliko je nasilje nad ženama rašireno u mojoj zemlji, sve dok mi jednog jutra, otprilike prije godinu dana, kampanja generalnog tajnika UN-a,  UNITE nije promijenila život.

Sve je počelo neformalnim razgovorom kojeg sam vodio s prijateljem i koji mi je rekao za natjecanje u dizajniranju majica te me ohrabrio kako bi svoje vještine grafičkog dizajnera mogao primijeniti u kampanji UNITE. Nisam znao što točno ta kampanja podrazumijeva stoga sam preko interneta saznao za poziv generalnog tajnika UN-a mladim ljudima koji bi napravili dizajn majice kako bi mobilizirali  ljude diljem svijeta u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojkama. 

Pomislio sam “kako je to moguće”?  dok sam istraživao temu i razmišljao kako napraviti dizajn s obzirom na ozbiljnost problema, ali opet, nisam želio  komplicirati oko ključnih poruka za UNITE-ovu kampanju. Ostao sam šokiran čitajući o ustrajnosti nasilja nad ženama u svijetu, a posebno na afričkom kontinentu.

Kao muškarac, osjećao sam se posramljeno saznavši za tisuće i tisuće žena koje su bile žrtve nasilja i silovanja nebrojeno puta. Misleći na žene u vlastitoj obitelji, bio sam dirnut tim fenomenom te sam odlučio smisliti dizajn koji će nas sve ujediniti: odlučnost kojom želimo zaštiti voljene od zla.

Sjetio sam se kako mi je majka pričala o lošem postupanju obitelji s kojom je odrastala nakon smrti njene majke. Pričala mi je o izbivanju iz škole, batinama koje je bezrazložno dobivala te kako unatoč dobrim ocjenama, nije mogla nastaviti obrazovanje već je morala ostajati doma i obavljati kućanske poslove. Zapitao sam se kako nisam mogao vidjeti isti primjer kod svoje mlađe sestre?

Tada sam shvatio kako je naša obitelj okružena bezuvjetnom ljubavlju, poštovanjem i razumijevanjem. Iako je moja majka prošla kroz teška vremena, nije se iskaljivala na svojoj obitelji nego je odlučila prekinuti ciklus nasilja kojem je svjedočila.

To me potaknulo u stvaranju dizajna. Odlučio sam krenuti od koncepta obitelji, a iz mog uvjerenja proizlazi da svaka obitelj razumije i poštuje prava žena kao ljudskih bića jednakih muškarcu, stoga možemo stvarati buduće generacije pojedinaca koji neće žene tretirati loše. Okupljajući buduće učitelje, vojnike, doktore i političare koji dijele moje mišljenje, bio sam uvjeren kako ćemo se zajedno boriti protiv nasilja nad ženama i djevojkama.

Nakon dva mjeseca čekanja rezultata, proglašen sam afričkim pobjednikom UNITE-a koji je zaprimio više od 500 prijava! Pridružio sam se ostaloj četvorici pobjedničkih kandidata s ostalih kontinenata u generalnom stožeru UN-a u New Yorku gdje smo dobili trofeje uručene od Ban Ki – moona osobno tijekom UN-ovog obilježavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama 25. studenog 2012.

Ovo mi je iskustvo puno značilo jer sam osjetio odgovornost za daljnju mobilizaciju svojih vršnjaka i borbu protiv nasilja nad ženama i djevojkama u mojoj zemlji. Iz svega sam puno naučio i odlučio se nastaviti bavljenjem problema invazivnog narušavanja ženinog integriteta, dostojanstva i sposobnosti.

{slika}

Nakon povratka s ceremonije počeo sam sudjelovati u UN-ovim projektima za žene u suradnji s uredom u Tanzaniji gdje sam izabran za predstavnika nacionalne mladeži – Foruma mladeži i Kilimanjaro kampanje “Climb Up! Speak Out!” u ožujku 2012. godine, a sudjelovalo je 72 predstavnika različitih afričkih nacija iz UNITE kampanje. Kako sam se penjao na Kilimanjaro, stalno sam mislio, penjemo se, šaljemo poruku. Osjećao sam se zaista dobro.

Sada osjećam zahvalnost jer sudjelujem u “16 Dana” kampanji koja poduzima niz aktivnosti ne bi li podigla svijest u našoj zemlji, surađujući s Vladom, UN Woman i WILDAF-om. Nadam se da će jednog dana moja djeca moći odrastati u svijetu bez nasilja nad ženama i mladim djevojkama. 

Prevela i prilagodila: Martina Ardalić