U fokusu

Samo da znači da!

Kalifornija u borbi protiv seksualnog zlostavljanja

Kalifornija u borbi protiv seksualnog zlostavljanja

'Da' znači 'da'

Država Kalifornija u proceduru je pustila zakon kojim nastoji redefinirati seksualni pristanak čime bi se, nadaju se, smanjilo seksualno nasilje na sveučilištima. Državni senat propis je jednoglasno podržao te se sada nalazi na stolu guvernera Jerrya Browna koji bi ga trebao (ne)potpisati do kraja mjeseca.

Novi zakon koji je početkom godine predstavio senator Kevin de León odnosi se na tzv. afirmativni pristanak. Zahtjeva se da sveučilišta i škole savezne države Kalifornije pri razmatranju slučajeva seksualnog zlostavljanja, nasilja u obitelji i vezama te uhođenja usvoje standard afirmativnog pristanka, umjesto poznate parole ne znači ne. Također, planirano je da učilišta počnu s provođenjem primjerene i sveobuhvatne edukacije o seksualnom nasilju. Time je, čini se, uzeta u obzir potreba redefiniranja načina na koji se razmatra silovanje i edukacije o ženskoj seksualnosti koje su aktivistkinje i feministkinje Jaclyn Freidman i Jessica Valenti predstavile u knjizi Yes means yes.

Zakon pristanak definira kao:

Pristanak je potvrdna, svjesna i dobrovoljna odluka o upuštanju u seksualne aktivnosti. Odgovornost je svake osobe uključene u seksualne aktivnosti osigurati da on ili ona imaju afirmativan pristanak osobe ili osoba s kojima se upuštaju u seksualnu aktivnost. Nedostatak protesta ili otpora ne znači pristanak, kao ni šutnja. Pristanka mora biti u tijeku cijele seksualne aktivnosti, a može se opozvati u bilo kojem trenutku. Ljubavna veza između osoba uključenih u seksualnu aktivnost ili prijašnja aktivnost između tih osoba nikad nije pretpostavka pristanka.

Definicija pristanka naišla je i na nekoliko kritika vezanih uz nedovoljnu jasnoću ili pak neprimjerenost realnosti. Ipak, podupiratelji zakona smatraju da je ovakva inicijativa i više nego potrebna. Također, sve nas očekuje još mnogo rada i edukacije kako bi ona postala savršena, no zakonodavci i oni koji će je provoditi su i više nego spremni uložiti trud kako bi se problem seksualnog zlostavljanja reducirao.  

Seksualno zlostavljanje na sveučilištima i školama velik je problem u Sjedinjenim Državama. Samo prošle su godine studentice i studenti 67 škola podnijeli federalnu tužbu protiv svojih sveučilišta zbog zlostavljanja te neadekvatne reakcije na pritužbe kao i neprimjerenu pomoć žrtvama nasilja. Jedan od najpoznatijih slučajeva je sveučilište u Kolumbiji gdje su 23 studentice, uključujući Emmu Sulkowicz, tužile ustanovu zbog tumačenja seksualnog zlostavljanja. Slučaj je poznat kao Title IX.

Ukoliko zakon stupi na snagu promijeniti će se praksa u promatranju pritužba o seksualnom nasilju, smatra senator de León. Također, nada se kako bi se takva praksa mogla proširiti diljem zemlje.