U fokusu

Protiv nasilja nad ženama!

Kampanja 16 dana aktivizma trebala bi trajati cijele godine!

Kampanja 16 dana aktivizma trebala bi trajati cijele godine!

CGI Poreč

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama svake se godine održava 25. studenog. No, taj datum obilježava i početak velike globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Kampanja u kojoj sudjeluje više od 100 zemalja svijeta prisjeća se nekoliko važnih datuma u borbi protiv nasilja nad ženama. Već navedeni 25. studeni još je davne 1981. godine odabran kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na njega se prisjećamo hrabrog otpora sestra Mirabel diktatoru Rafaelu Trujillu i njihove tragične smrti. Dana 1. prosinca obilježava se Međunarodni dan borbe protiv AIDS –a, a samo dva dana kasnije, 3. prosinca, Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Svakako jedan od najznačajnijih dana u borbi protiv nasilja nad ženama je spomendan masakra u Montrealu, 6. prosinac. Tada 25-godišnji Marc Lepine ubio je 14 žena na sveučilištu u Montrealu jer je smatrao da su njegovo mjesto na smjeru strojarstva zauzele žene koje tobože žele biti inženjerke. Krug važnih datuma zatvara Međunarodni dan ljudskih prava kao završna stepenica borbe u kojoj je 10. prosinca potpisana Deklaracija o ljudskim pravima na općoj skupštini Ujedinjenih naroda 1948. godine.

{slika}

16 dana aktivizma u Hrvatskoj

Mnoge udruge i organizacije diljem Hrvatske sudjelovale su u globalnoj akciji. Tako je Ženska soba organizirala javnu akciju “Iskoristi pravo na život bez nasilja”. Osim informiranja o mogućnostima zaštite od nasilja, građani i građanke Zagreba na akciji su ispisivali snažne i pozitivne poruke protiv nasilja nad ženama. Također, postavljeni su i plakati u svim tramvajima grada Zagreba kako bi se javnost educirala o nasilju te da bi se pružile informacije komu se žrtve rodno uvjetovanog nasilja mogu obratiti i koja su njihova prava. Cilj akcije bio je utjecati na razbijanje predrasuda kojima je područje borbe protiv nasilja nad ženama obavijeno.

Aktivno se živjelo i u Istri. Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s Udrugom mladih UM S.A.V.E. održao je projekciju videospota “Oči širom otvorene”. Akcija je bila namijenjena prvenstveno mladim osobama. Statistike u Hrvatskoj govore kako je čak dvije trećine mladih doživjelo nasilje u vezi, odnosno, svaka treća djevojka ga je doživjela.

“Spotom želimo osvijestiti mlade, a i društvo općenito, o nasilju u mladenačkim vezama. Važno je raditi s mladima na prepoznavanju nasilja jer u adolescentskoj dobi najčešće ulaze u prve veze te je važno da znaju prepoznati određene vrste ponašanja kao nasilje”, poručuju iz Centra za građanske inicijative Poreč.

Video se promovirao porukama postavljenim na stepeništu koji su simbolizirali nužne korake ka izlasku iz nasilja i potrebu da se ne gazi po ženskim ljudskim pravima. Neke od poruka bile su: To nije ljubav; Nisi ti kriva; S vremenom postaje sve gore; Potraži pomoć; Prijavi nasilje.

Udruga Zora iz Čakovca odlučila se za nešto drugačiji pristup. Naime, one su organizirale tribinu pod nazivom “Uloga mladića i muškaraca u promociji ravnopravnosti spolova i suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja”. Uz to, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava otvorili su projekt na kojem se radilo mjesecima – “Glazbene radionice”.

“Unatoč svim naporima kojima je postignuto da glavnina stanovništva zna da nasilje nije prihvatljivo, istovremeno često ne zna prepoznati većinu oblika nasilja kao ni adekvatno reagirati na njih. Zbog toga se stalno vrtimo u krug, a statistika se na žalost značajno ne smanjuje. Kampanja #16dana trebala bi zapravo trajati cijele godine ako želimo održive rezultate u  stvaranju društva bez nasilja” , kazala nam je Marina Kolar iz Udruge Zora.

Na istoku zemlje, u Osijeku, Ženska udruga Izvor osmislila je čitav program u svrhu obilježavanja 16 dana aktivizma. Kroz razne radionice, filmske projekcije i promocije knjiga raspravljalo se o rodno – uvjetovanom nasilju, mobbingu na radnom mjestu i problemima s kojima se žene svakodnevno susreću i nasilju kojem su izložene.

Muškarci i žene zajedno protiv nasilja nad ženama!

Osim u Hrvatskoj, različite akcije održavale su se i u regiji. Jedna od najzanimljivijih bila je u Nišu. Budi muško klub Niš organizirao je javnu akciju ispisivanja poruka kredama kao podršku uličnoj akciji Centra za djevojke “Moje telo je moj izbor i moja sloboda, STOP seksualnom nasilju nad devojkama”. Osim mladića i djevojaka, akciji su se pridružili i prolaznici koji su pridonijeli vlastitim porukama protiv nasilja nad ženama. Neke od poruka bile su: Ako NE čuješ kao DA, nauči maternji jezik; Muškarac nije lovac, žena nije trofej; Ako ti pukne film, nisi muškarac nego fotoaparat.

Fondacija CURE iz Bosne i Hercegovine, također, je organizirala uličnu akciju. Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava raznim transparentima pokazale su nultu toleranciju za nasilje nad ženama. Ciljem akcije bio je osvijestiti društvo da su ženska prava ljudska prava te da njihovo kršenje stvara prepreku ostvarenju ravnopravnosti, razvoja društva i mira. Također, izrazile su solidarnost sa ženama u Pojasu Gaze uz nadu da će živjeti život bez nasilja i ostvariti prava koja im pripadaju.

#PrekinimoSutnju zaista prekinula šutnju!

Jedna od svakako najznačajnijih ovogodišnjih akcija je ona udruge RODA – #PrekinimoSutnju. Cilj akcije bio je osvijestiti javnost o problemima s kojima se žene susreću tijekom poroda, a ne samo trudnoće. Udruga RODA pozvala je žene da im pošalju svoju priču o tretmanima tijekom poroda kako bi se podigla svijest o poboljšanju uvjeta u rodilištima. Akcija je rezultirala izuzetno velikim interesom, kako žena koje su podojelile svoje tragične priče na FB stranici RODA, tako i medijskom popraćenošću same akcije. Rezultat je bio razgovor s Ministarstvom zdravlja te najava inspekcije u hrvatskim rodilištima koja ima za cilj prikupljanje podataka kako bi se ujednačile prakse i osiguralo pravo svake žene na dostojanstven porod.

Velika uključenost u akciju 16 dana aktivizma, kako organizacija, tako i javnosti pokazuje da je nasilje nad ženama i dalje velik problem. Ono je rašireno u svim sferama našeg društva i još uvijek je nešto o čemu se ne priča izvan četiri zida u kojima se ono odvija. Nadamo se da se osvještavanje problema nasilja i aktivan rad na njegovu suzbijanju neće svesti samo na akcije koje traju jednom godišnje, već ćemo se protiv njega boriti svaki dan. 16 dana aktivizma trebali bi biti dani kada ćemo se aktivnije boriti protiv nasilja nad ženama, a ne dani kada ćemo se isključivo boriti protiv njega.