U fokusu

ovo je veliki društveni problem, i to već generacijski

Kampanja #PrekinimoŠutnju proširila se i na BiH

Kampanja #PrekinimoŠutnju proširila se i na BiH

Libela

Kampanja #PrekinimoŠutnju, koja je u Hrvatskoj potaknula stotine žena da javno podijele svoja iskustva kiretaža bez anestezije ili pak drugih oblika opstetričkog nasilja, proširila se i na područje Bosne i Hercegovine.

Nakon akcija pokrenutih od strane Udruge RODA u Hrvatskoj, članice Udruge Prirodan porod u kampanji #PrekinimoŠutnju  vidjele su priliku da i žene BiH konačno progovore o nasilju s kojim se žene pri porodu ili pobačaju svakodnevno suočavaju.

“Možete li zamisliti medicinsku intervenciju struganja jednog unutrašnjeg organa gdje ljekari svjesno i rutinski NE primjenjuju bilo kakvu anesteziju? Znate li da se kiretaže materice kao i druge intervencije na tijelu porodilje rutinski izvode upravo tako? Bez ikakve anestezije? Kada se u vas bijelom svijetu primjenjuje lokalna anestezija kod šivanja međice nakon poroda, mi niti je primjenjujemo kod šivanja međice niti je primjenjujemo kada ginekolog svojom šakom ulazi u unutrašnji organ materice nakon poroda ukoliko je potrebna revizija iste, niti se primjenjuje kada se metalnim aparatima struže materica prilikom kiretaže a i u drugim procedurama slične vrste”, navodi se u priopćenju Udruge Prirodan porod.

Nadalje, iz Udruge osuđuju reakcije mahom muških ginekologa koji, bez obzira na prisutnost mnogobrojnih svjedočanstava, i dalje negiraju istinitost istih te propituju kredibilitet žena žrtava opstetričkog nasilja.

Po uzoru na Udrugu RODA, Udruga Prirodan porod pozvala je žene da putem društvenih mreža podijele vlastita traumatična iskustva iz raznih zdravstvenih ustanova unutar BiH.

Svjedočanstva će potom zajedno s dopisom poslati ministarstvima zdravlja, Komisiji za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i drugim nadležnim institucijama.

Tek sa adresiranjem problema, pričanjem i skidanjem vela tajni, možemo očekivati promjene. A ovo je veliki društveni problem, i to već generacijski“, zaključuju članice Prirodnog poroda.