U fokusu

Karijera i licimjerje

Žongliranje između porodiljnog dopusta, odgoja djece i izvršavanja radnih zadataka je teško, no ukoliko se žene odluče za karijeru, a obitelj stave u drugi plan i to bi im moglo donijeti negativne bodove u radnoj sredini.

Karijera i licimjerje

Mariela De Marchi

Žongliranje između porodiljnog dopusta, odgoja djece i izvršavanja radnih zadataka je teško, no ukoliko se žene odluče za karijeru, a obitelj stave u drugi plan i to bi im moglo donijeti negativne bodove u radnoj sredini. To je pokazalo šestogodišnje istraživanje koje donosi zadovoljna.com.hr, a još jednom potvrđuje da zaposlenim ženama jednostavno nije lako.

Dr. Caroline Gatrell koja je provela šest godina promatrajući žene u radnoj sredini objasnila je da one koje odaberu karijeru umjesto obitelji i djece često nailaze na neugodne situacije unutar radne sredine. Šefovi smatraju žene koje nemaju obitelj i djecu čudnim i hladnima. To može rezultirati odgađanjem unaprjeđenja i smanjenim brojem projekata jer žene karijeristice, smatraju njihovi nadređeni, imaju manjak humanosti. Pogađate, muški šefovi su ti koji donose ovakve odluke.

Nadređeni ih također rijetko stavljaju na vodeće pozicije jer smatraju kako su hladne i često bezosjećajne te su uvjereni kako nemaju kvalitete koje će im omogućiti da vode tim ljudi. A sve zato što su godinama naporno radile i sve podredile karijeri.

Još jedna situacija stavlja žene u prilično neugodan položaj, bez obzira na obrazovanje i odlične radne sposobnosti žene koje se nalaze u godinama u kojima bi se mogle odlučiti za zasnivanje obitelji također ostaju bez unapređenja. Sve to iz razloga što nadređeni nisu sigurni hoće li i kada zaposlenice otići na porodiljni. Uvriježeno je mišljenje kako nema smisla nuditi im unapređenje. Ista stvar se događa i kod zaposlenih majki, pa je tim koji je proveo istraživanje zaključio kako zaposlene žene ne mogu pobijediti. ‘To se jednostavno ne isplati’, je odgovor koji se često može čuti.

Žene koje imaju djecu i rade okrivljuje se da nisu u stanju balansirati između posla i obitelji dok su one koje nemaju djecu bezosjećajne i stavljene postrani zato što nemaju djecu, pa stoga nisu dovoljno humane, a to je osobina koja im najčešće nedostaje prilikom sklapanja velikih poslova ili vođenja tima.

Iz tog je razloga broj žena na vodećim pozicijama, u odnosu na muške šefove zanemariv.