U fokusu

eksploatacija radnika i radnica

Katar stao u obranu iskorištavanja migrantskih radnika/ca

Katar stao u obranu iskorištavanja migrantskih radnika/ca

Katar je danas stao u obranu reformi Zakona o radu nakon što su ga skupine za ljudska prava napale, navodeći da uvedene promjene neće zaustaviti nasilje i iskorištavanje radnika/ica migranata/kinja u zemlji, a mogle bi ih i pogoršati.

Katarska je vlada istaknula da će zakon stupiti na snagu u utorak i zamijeniti kontroverzni “kafala” ili sistem sponzorstva koji prisiljava strance/kinje da traže od svojih poslodavaca dopuštenje da promijene radno mjesto ili napuste zemlju. Skupine za ljudska prava navode da je kafala sistem prisiljavao radnike da žive u opasnim, a ponekad i fatalnim, uvjetima koji su jednaki modernom ropstvu.

Katar trenutno troši milijarde dolara na infrastrukturu povodom Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine i pritom je uvezao tisuće građevinskih radnika iz zemalja poput Indije, Nepala i Bangladeša za projekte građenja. Organizacija Amnesty International navodi u izvještaju da reforme neće dovesti do značajnijih promjena po pitanju radnih uvjeta te da će radnici/ce i dalje trebati dopuštenje svojih poslodavaca kako bi napustili zemlju ili promijenili posao.

U izjavi za javnost, katarska vlada odbija priznati navedeni izvještaj i navodi da i dalje nastavlja prilagođavati svoje zakone kako bi “osigurala da su reforme u skladu s potrebama”.

The International Trade Union Confederation (ITUC) navodi da, unatoč novim zakonima, Katar ostaje robovska država. “Ovo su samo nove oznake na starim zakonima. Sistem dopuštanja odlaska i dalje je na snazi. Ovo je samo preimenovanje iznimno eksploatativnog sistema”, ističe Sharan Burrow, glavni tajnik ITUC-a.

Radnički aktivisti/kinje iz Bangladeša rekli/e su u petak da su se pridružili sudskoj tužbi u Švicarskoj protiv FIFA-e zbog propuštanja iskorištavanja svojeg utjecaja kako bi osigurali da ljudi koji rade na Svjetskoj prvenstvu rade u fer radnim uvjetima.