U fokusu

'Kineska petorka'

Kina: Pod pritiskom javnosti oslobođeno svih pet aktivistkinja

Kina: Pod pritiskom javnosti oslobođeno svih pet aktivistkinja

Sredinom travnja ove godine pekinška je policija nakon 37 dana zatočeništva pustila na slobodu pet aktivistkinja koje su bile privedene zbog optužbi da ‘podrivaju svađu i izazivaju nevolje’. Njihova je krivica, zapravo, bio pokušaj organiziranja  kampanje protiv seksualnoga uznemiravanja u javnom prijevozu. One su Li Tingting, Wu Rongrong, Zheng Churan, Wei Tingting i Wang Man, a njihova priča slijedi u nastavku.

Liang Xiaojun, jedan od dvojice njihovih odvjetnika obavijestio je medije kako su puštene na slobodu jer je tužiteljstvo odlučilo kako ipak neće odmah podići kaznenu prijavu protiv njih. Usput rečeno, policija je tražila da se protiv njih podigne kaznena prijava jer su poticale masu na remećenje javnoga reda i mira. Istraga je i dalje u tijeku, a uz to aktivistkinje su narednih godinu dana pod policijskom prismotrom i zabranjeno im je napustiti zemlju bez prethodnoga javljanja nadležnim vlastima. Isto tako, policija ih može ponovno privesti radi ispitivanja u bilo kojem trenutku.

Njihovo je privođenje izazvalo međunarodnu osudu pa je tako kandidatkinja za predsjednicu SAD-a, Hillary Clinton, osudila njihovo uhićenje preko društvene mreže Twitter, dok je državni tajnik SAD-a, John Kerry, izjavio kako Kina mora odmah i bespogovorno pustiti aktivistkinje na slobodu. Kineski ministar vanjskih poslova Hang Lei, na to je odgovorio kako je Kina uspostavila dijalog s SAD-om i da kineske vlasti slučaj rješavaju u skladu sa zakonom(!).

Inače, ovih je pet aktivistkinja među deset osoba privedenih u koordiniranoj policijskoj raciji u Pekingu, Hangzou i Guangzhou koja je započela 6. ožujka, a kada je organizacija prosvjedne kampanje povodom Međunarodnoga dana žena bila u posljednjoj fazi. Ta je kampanja trebala istovremeno započeti u više gradova diljem Kine. Uključivala je dijeljenje i postavljanje letaka i natpisa po autobusima i podzemnoj željeznici kako bi se upozorilo na seksualno uznemiravanje u javnom prijevozu.

Samo par dana nakon uhićenja, pet je osoba pušteno, dok su imenovane aktivistkinje zadržane i ispitivane u okrugu Haidian u Pekingu. Lokalna policija ispitivala ih je zbog sumnje da su poticale na svađu i izazivale probleme, a kasnije su optužene za prekršaj poticanja mase na remećenje javnoga reda i mira.

Do ovih je progona došlo za vrijeme nove međunarodne kampanje o pravima žena, Beijing+20, koja se obilježava povodom dvadesete godišnjice 4. Svjetske konferencije o pravima žena koju je u Pekingu 1995. godine organizirao UN.

Nekolicina je privedenih i optuženih aktivistkinja povezana s Yirenpigom, nevladinom organizacijom koja se bori protiv diskriminacije osoba oboljelih od HIV-a, hepatitisa i onih s tjelesnim poteškoćama. Policija zadnjih godina opetovano maltretira tu grupu, a u ožujku je organizirala raciju u pekinškom Yirenping centru u kojoj je zaplijenila njihove dokumente, laptope i osobna računala.

U znak podrške zatočenim feministkinjama, grupa, uglavnom mlađih ljudi, prosvjedovala je u prošlog mjeseca nedaleko Hong Konga s transparentima ispisanim crvenom bojom na kojima je pisalo:  ‘Feminizam nije zločin’, ‘Sloboda feminizmu’, ‘Sloboda feministima/kinjama’ i ‘Sloboda petorki’.

Li Tingting je 25-godišnja djevojka, poznata i kao Li Maizi. Javnost ju je upoznala 2012. godine kada je sudjelovala u kampanji u kojoj se zahtijevalo više javnih WC-a za žene. Kasnije je predvodila program za LBGT zajednicu u pekinškom Yirenping centu. Također, sudjelovala je u performansu pod nazivom Vaginini monolozi u Pekingu koji je organiziran prošle godine u prosincu. Njezin je stan pretresen u ožujku kada je i privedena. Puštena je uz jamčevinu 13. travnja.

Wu Rongrong ima 30 godina, radila je u institutu Aizhixing u Pekingu u kojemu je pomagala osobama oboljelima od AIDS-a. Isto tako, predvodila je program za ženska prava u pekinškom Yirenping centru sve do prošle godine kada je osnovala prihvatilište za žene u Hangzhou. Privedena je na aerodromu u Hangzhoz 7. ožujka. Prvo je odvedena u pritvor u Peking gdje su joj uskratili neophodne lijekove i prisilili ju da spava na podu ćelije u kojoj se nalazila. Zatim je prebačena u medicinski odjel u drugom centru za privremeno zadržavanje. Puštena je uz jamčevinu 14. ožujka.

Wang Man (33), poznata je aktivistkinja u kineskom pokretu za podizanje svijesti o rastućem jazu između bogatih i siromašnih. Uz to, dvije je godine predavala u ruralnom dijelu Kine. Na ispitivanje je privedena 6. ožujka u policijskoj postaji Haidian u Pekingu gdje je doživjela i srčani infarkt jer boluje od urođene srčane bolesti. Hospitalizirana je u centru za privremeno zadržavanje u glavnom gradu Kine. Puštena je uz jamčevinu 13. travnja.

Wei Tingting (26), poznata i pod nadimkom Vrebačica, voditeljica je neformalne skupine Ji’ande koja se bavi pravima LGBT zajednice. Isto tako, ona je suorganizatorica ranije spomenutoga performansa Vaginini monolozi koji je izveden u gradu Wuhanu. Također, pomogla je u osnivanje inicijative koja se bori za prava LGBT osoba u Pekingu. Pomogla je i u organiziranju godišnje povorke za osobe oboljele od AIDS-a koja se obilježava na Velikom kineskom zidu. Ispitivana je zajedno s Wang Man u policijskoj postaji u Pekingu 6. ožujka kada je i zadržana u pritvoru. Kasnije je prebačena u grad Nanning i puštena je uz jamčevinu 13. travnja.

Zheng Churan (25), poznata i pod nadimkom Datu, javno je prosvjedovala protiv rodne diskriminacije i zahtijevala dijalog s nadležnim organima vlasti o promjeni postojećih diskriminatornih zakona u Kini. Pred kraj prošle godine kratko je zadržana na aerodromu Guangzhou Baiyun kada joj je zabranjeno napustiti zemlju i otputovati u Bangkok kako bi sudjelovala na konferenciji o pravima žena. Naredba je, kako sama navodi, došla s vrha izravno u policiju kojoj je naređeno da ju ne pusti iz zemlje. Tom prilikom šest ju je policajaca zatočilo u vlastitom domu u gradu Guangzhou nešto iza ponoći 6. ožujka. Kasnije je prebačena u glavni grad, a puštena je uz jamčevinu 13. travnja.

Slučaj ovih pet žena pokrenuo je on-line peticiju u Kini u kojoj se od vlade zahtijeva da se svih pet žena prestane tretirati kao kriminalno sumnjive osobe i da se odbaci svaka optužba protiv njih te da se prekine i istraga koja je u tijeku.

Zaključak? Iako mnoge kineske feministkinje žive u iluziji kako uživaju određene slobode, ovaj je slučaj pokazao kako je istina suprotna. Stvarnost u kojoj žive brutalna je i okrutna. Svaka osoba u Kini, bila muškarac ili žena, boluje od nedostatka osnovnih političkih prava.