U fokusu

Prva zemlja na svijetu

Klimatske promjene i održivi razvoj postaju obvezni dio obrazovanja u Italiji

Klimatske promjene i održivi razvoj postaju obvezni dio obrazovanja u Italiji

Youtube screenshot

Od iduće godine u talijanskim školama bit će obavezno u svakom razredu učiti o klimatskim promjenama i održivosti. Na taj način Italija se želi pozicionirati kao lider u obrazovanju za okoliš i održivi razvoj. 

Ministar obrazovanja Lorenzo Fioramonti rekao je da će sve javne škole u svoje kurikulume uvrstiti oko 33 sata na godinu koji će biti namijenjeni učenju o klimatskim promjenama. To će biti uvršteno u postojeći građanski odgoj, koji će od rujna 2020. imati ‘okolišni otisak’. 

“Ideja dolazi iz potrebe da budući građani i građanke budu spremni/e za klimatsku krizu. Osim kroz građanski odgoj, održivi razvoj će se pojaviti i u ‘tradicionalnijim’ predmetima kao što su geografija, matematika i fizika. Kroz njih će se veća pažnja posvetiti klimatskim promjenama”, kazao je Vincenzo Cramarossa, glasnogovornik ministra. 

Želim učiniti talijanski obrazovni sustav prvim edukacijskim sustavom koji stavlja okoliš i društvo u središte svega što učimo u školi”, kazao je Cramarossa. Dodao je da će znanstveni stručnjaci, uključujući Jeffrey D. Sachsa, direktora Centra za održivi razvoj sveučilišta Columbia (Columbia University’s Center for Sustainable Development) i američkog ekonomskog i socijalnog teoretičara Jeremy Rifkina, pomoći ministarstvu preoblikovati nacionalni kurikulum kako bi više pažnje bilo posvećeno klimatskim promjenama i održivosti. 

“To će biti prvi kurikulum na svijetu koji će imati obveznu nacionalnu edukaciju u tom pogledu”, kazao je Cramaross.

    The Five Star Movement, kojem pripada ministar Fioramonti ima povijest okolišnog i lokalnog aktivizma. Od trenutka kad je postao ministar, Fioramonti je kritiziran od strane desne opozicije zbog podrške studentima/icama i učenicima/ama koji/e su prosvjedovali/e za klimatske promjene te je kritiziran zbog podupiranja oporezivanja plastike i šećernih napitaka.