U fokusu

'One Billion Rising'

Koln: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Koln: Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

S. J.

Jedna od tri žene i djevojčice – drugim riječima, jedna milijarda – doživjela je seksualno nasilje. Upravo zbog njih cijeli svijet 14. veljače nastoji upozoriti na ovaj problem plesom kao izrazom tjelesne autonomije. One Billion Rising održava se ove godine u gotovo dvjesto njemačkih gradova.

Na kölnskom Ebertplatzu okupilo se jučer dvjestotinjak građanki i građana koji_e su plesom stali uz djevojčice i žene koje su doživjele rodno uvjetovano nasilje. Naglasak je bio na zajedničkom plesu uz dvije himne ovog događaja – “Break the chain” i “Amazon Women Rise”.

{slika}

Između plesnih točaka, okupljenima su se obratile predstavnice organizacija koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba. Predstavnica organizacije rubicon, koja okuplja LGBTIQ osobe s migrantskim nasljeđem, istaknula je važnost intersekcionalnosti. Spomenula je kako seksualne manjine iz raznih zajednica doživljavaju slične oblike nasilja, što govori u prilog činjenici da osobe nisu same odgovorne za pretrpljeno nasilje, te da ono nije problem pojedinca_ke, nego zajednice.

Okupljenima se obratila i predstavnica organizacije Zora, koja je istaknula vezu patrijarhata i nacionalizma kao uzroke činjenici da se o rodno uvjetovanom nasilju u najvećoj mjeri govori s ciljem napada na etničke i/ili religijske manjine, spomenuvši medijsku popraćenost napada na velik broj žena koji se na Silvestrovo 2015. godine dogodio u središtu Kölna.

Okupljenima je također predstavljen i projekt EDELGARD schützt, mrežu punktova u gradu koji nude sigurnost za akutno ugrožene žene i djevojčice izložene seksualnom nasilju i/ili uličnom uznemiravanju, odnosno mobilne timove dostupne na ulicama tijekom velikih događanja, kao što su doček Nove godine, Noć vještica ili karneval.

{slika}

Akciju je podržao Ured za ravnopravnost spolova Grada Kölna.