U fokusu

Preko stotinu uhapšenih u Varšavskoj

Kuća ljudskih prava apelira da se zaustavi policijska represija

U cijelosti prenosimo apel kojim udruge okupljene u Kuću ljudskih prava traže hitno prekidanje uhićenja i puštanje privedenih prosvjednika/ica. Podsjetimo, jutros oko 5h započeli su radovi u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Stabla su srušena i radnici su započeli sa kopanjem ulaza za podzemnu garažu. Do sada je uhićeno više od stotinu aktivista/ica koji su pružali pasivni otpor i onemogućavali prolazak kamionima na gradilište u Varšavskoj. Udruge okupljene u Kuću ljudskih prava zapanjene su trenutnim djelovanjem policije u Varšavskoj ulici.

Kuća ljudskih prava apelira da se zaustavi policijska represija

Drago Sopta/CROPIX

U cijelosti prenosimo apel kojim udruge traže hitno prekidanje uhićenja i puštanje privedenih prosvjednika/ica. Podsjetimo, jutros oko 5h započeli su radovi u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Stabla su srušena i radnici su započeli sa kopanjem ulaza za podzemnu garažu. Do sada je uhićeno više od stotinu aktivista/ica koji su pružali pasivni otpor i onemogućavali prolazak kamionima na gradilište u Varšavskoj.

Udruge okupljene u Kuću ljudskih prava zapanjene su trenutnim djelovanjem policije u Varšavskoj
ulici. Naime, policija je ponovno privela aktiviste i aktivistice koji su pružali nenasilan otpor u Varšavskoj ulici na legalno prijavljenom javnom skupu građana. Prema našim informacijama policija je do 10.00 sati odvela 20-tak aktivista/ica, između ostalog i odvjetnika Slobodana Budaka. Time je policija ponovno prekršila svoje ovlasti. Podsjećamo Vas da je Prekršajni sud u Zagrebu u veljači donio i nepravomoćnu presudu (J-D-328-2010, 26. 2. 2010) kojom je osudio prijašnje privođenje aktivista/ica na identičnom prosvjedu održanom prije dva mjeseca. Skandalozno je da policija ignorira odluke suda Republike Hrvatske. Ovim putem tražimo da se ODMAH puste iz prostorija policije privedeni aktivisti/ce te da se TRENUTNO prekine sa uhićenjima. Ukoliko  se ovi zahtjevi ne ispune, vjerujemo kako postoji opravdana sumnja o Vašoj kompetentnosti kao Ministra unutarnjih polova RH.

Za Kuću ljudskih prava, Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije, Sanja Sarnavke, B.a.B.e., Vesna Teršelič, Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću i Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava

Apel je poslan na uvid predsjedniku RH Ivi Josipoviću, predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor, saborskom Odboru za ljudska prava i nacionalne manjine i saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.