U fokusu

Kumino selo izvozi u Europu

Već prve sezone članice Udruge “Kumino selo” iz Tovarnika uspjele su preraditi četiri tone šljiva od čega su na tržište plasirale dvije tone domaćeg pekmeza. Sa 150.000 kuna koje su dobile od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sedam žena iz Tovarnika, sve sa statusom hrvatskih branitelja, 2008. osnovale su poljoprivrednu braniteljsku zadrugu “Kumino selo”.

Kumino selo izvozi u Europu

Već prve sezone članice Udruge “Kumino selo” iz Tovarnika uspjele su preraditi četiri tone šljiva od čega su na tržište plasirale dvije tone domaćeg pekmeza. Sa 150.000 kuna koje su dobile od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sedam žena iz Tovarnika, sve sa statusom hrvatskih branitelja, 2008. osnovale su poljoprivrednu braniteljsku zadrugu “Kumino selo”, prvu takvu zadrugu u Hrvatskoj kojoj su osnivačice i članice žene, i krenule u posao – preradu i konzerviranje voća i povrća na tradicionalan način srijemskog i slavonskog sela, bez konzervansa. Graditi privredu u kraj u koji se teško ulaže kapital prava je borba, ističe Spomenka Beljo, inicijatorica i upraviteljica “Kuminog sela”.

Područje općine Tovarnik ima stogodišnju tradiciju voćarstva, koja je još intenzivnije nastavljena nakon povratka stanovništva iz dugogodišnjeg progonstva. Mnoge su obitelji u voćarstvu pronašle svoju životnu egzistenciju i zahvaljujući ne samo tradiciji, nego i primjerenim državnim i županijskim poticajima podižu i veće površine voćnjaka.

Danas je ovdje stotinjak hektara šljivika, jabučnjaka, pa i drugog voća, a općinske vlasti planiraju u idućih nekoliko godina površine pod voćem utrostručiti. Prednost se daje uzgoju šljiva. Tako je to ovdje oduvijek bilo, samo što sada povećana proizvodnja šljiva i stalni rast proizvodnje zahtijeva i razmišljanja o tome što se sve od šljiva može proizvoditi. Zato se ‘kopalo’ po arhivima i već požutjelim zapisima da se otkrije što su bake i djedovi proizvodili. I nije trebalo dugo da se otkrije da su djedovi pekli poznatu srijemsku šljivovicu, a bake kuhale pekmez i džem, najviše za zimnicu.