U fokusu

Veliki uspjeh američkih i meksičkih znanstvenika

Laboratorijski uzgojene vagine uspješno ugrađene u djevojke s rijetkim poremećajem

Laboratorijski uzgojene vagine uspješno ugrađene u djevojke s rijetkim poremećajem

Znanstvenici su uspješno implantirali vagine uzgojene u laboratoriju u četiri tinejdžerice koje imaju urođene smetnje, što znači da nisu imale mogućnost pravilno se razvijati.

Umjetne vagine izrađene su individualno iz vlastitih stanica pacijentica te omogućuju ženama da mogu imati normalan seksualni život. Meksički i američki znanstvenici koji su radili na ovom projektu kažu kako ovo potencijalno znači mogućnost da se i drugi organi i tkiva laboratorijski uzgajaju i ugrađuju.

“Ova pilot studija pokazuje da vaginalni organi mogu biti uzgojeni laboratorijski te da se mogu uspješno koristiti kod ljudi”, rekao je voditelj istraživanja dr. Anthony Atala iz Wake Forest Baptist medicinskog centra u Winston-Salemu u Sjevernoj Karolini za The Guardian te dodao: “To može predstavljati novu mogućnost za pacijentice kojima je potrebna vaginalna rekonstrukcija. Nadalje, ova studija je još jedan primjer kako se regenerativna medicina može primijeniti na različitim tkivima i organima”.

Pacijentice na kojima je proveden ovaj pilot projekt imale su između 13 i 18 godina i sve su rođene s Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH) sindromom, rijetkim genetskim poremećajem u kojem se vagina i maternica ne razvijaju ili ih nema.

Korištenjem tkiva vulve iz svake bolesnice, tim je uspio u potpunosti uzgojiti vagine te ih uspješno implantirati.

Ispitivanja su rađena tijekom nekoliko posljednjih godina, odnosno prvi implatant je ugrađen prije osam godina. Prvi rezultati govore kako pacijentice imaju normalne spolne odnose, bez boli. Niti jedna od njih nije još trudna, ali se vjeruje da će to biti moguće. Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu The Lancet.

Jedna od pacijentica je izjavila kako je postupak bio iznimno važan za njezin život. “Zaista se osjećam vrlo sretnom jer imam normalan život, sasvim normalan.”

Atala je rekao: “Uzroci tkiva uzeti za biopsiju pokazuju da je rekonstruirano tkivo histološki i funkcionalno vrlo slično normalnom vaginalnom tkivu. Ova tehnika je izvediv izbor za vaginalnu obnovu i ima nekoliko prednosti u odnosu nad dosadašnjim rekonstrukcijskim metodama jer je potrebna vrlo mala biopsija tkiva, i pomoću vaginalne stanice mogu se smanjiti komplikacije koje proizlaze iz ne-vaginalnog tkiva, poput raznih infekcija.”

Također, sve četiri pacijentice uključne u ovaj projekt imaju normalnu vaginalnu funkciju i redovan mjesečni ciklus, što ukazuje na normalno funkcioniranje jajnika.

Znanstvenici se nadaju da će ovaj tretman pomoći i ženama koje imaju ili su imale vaginalne karcinome ili su pretrpjele neke povrede.