U fokusu

Povijesna UN rezolucija

‘LGBT populacija mora imati ista ljudska prava kao svi i ostali’

‘LGBT populacija mora imati ista ljudska prava kao svi i ostali’

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija je izglasalo u petak povijesnu rezoluciju u kojoj se poziva na zaštitu univerzalnih prava pripadnika homoseksualne, lezbijske, biseksualne i transseksualne populacije, javljaju e-novine.

Ovo je prvi put u povijesti da je ovo tijelo donijelo rezoluciju koja se izričito fokusira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet.

Rezolucija, koja je izglasana sa 23 glasa u korist i 19 protiv, uz tri suzdržana, “potvrđuje da su sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka, s dostojanstvom i pravima, te da svi zaslužuju jednaka prava i slobode bez obzira na bilo koju distinkciju”, javlja Voice of America.

Jedanaest članica UN održalo je u Ujedinjenim nacijama u New Yorku prvi sastanak na visokom nivou posvećen borbi za prava lezbijki, gej, biseksualne i transrodne populacije (LGBT) i pozvalo sve članice svjetske organizacije da odbace zakone koji ih diskriminiraju

“LGBT populacija mora imati ista ljudska prava kao svi i ostali”, navodi se u zajedničkoj izjavi Osnovne grupe za prava LGBT zajednice, takozvane ‘tvrde jezgre” (LGBT Core Group), a koju čine SAD, EU kolektivitet, Argentina, Brazil, Francuska, Hrvatska, Izrael, Japan, Nizozemska, Norveška i Novi Zeland.

“Jednakost za pripadnike LGBT populacije nije samo ispravna stvar nego je i temelj za napredak u demokraciji i ljudskim pravima”, kazao je nakon sastanka američki državni sekretar John Kerry, javio je AP.

Na sastanku održanom na ministarskom nivou bili su i visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay i predstavnici Human Rights Watcha.

“Današnji sastanak ministara rezultirao je povijesnom obavezom da se prekinu progoni zasnovani na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu”, rekao je direktor HRW-a Kenneth Roth.

Nacrt rezolucije izradila je Južnoafrička Republika, koja je zbog toga bila optužena od drugih afričkih zemalja za svrstavanje uz zapadne zemlje. Južnoafričku Republiku, koja je odnedavno posvećena borbi protiv sve raširenijeg ‘kolektivnog silovanja’ lezbejki, najviše je napao nigerijski izaslanik koji je kazao da se rezolucijom narušava tradicija afričkih zemalja, uz tvrdnju “da se 90 posto populacije Južne Afrike protivi zaključcima rezolucije”.

Veliko protivljenje prema rezoluciji imale su arapske zemlje i pakistanski izaslanik koji je govorio u ime Organizacije islamskih zemalja. On je rekao kako rezolucija nema nikakve veze s fundamentalnim pravima. Sličnog mišljenja bio je i izaslanik Mauritanije koji je rekao da “je riječ o pokušaju zamjene prirodnih ljudskih prava s neprirodnima”.

Više od 76 zemalja svijeta kriminalizira istospolne odnose. U mnogim zemljama prema LGBT populaciji postoji diskriminacija u zapošljavanju, zdravstvenoj pomoći i stambenom zbrinjavanju. Njihovi pripadnici često su meta nasilja i govora mržnje, navodi HRW.

“Osnovna grupa za prava LGBT populacije” zajedničkom je izjavom pozvala sve vlade da odbace diskriminatorske zakone, da pripadnicima LGBT populacije osiguraju odgovarajuću zakonsku zaštitu od diskriminacije i da efikasnije odgovaraju na nasilje iz mržnje kojem su izloženi.

Među zagovornicima koji su podržali rezoluciju bili su SAD, zemlje EU, Brazil i druge zemlje Južne Amerike. Kina je bila među suzdržanima.