U fokusu

LGBT ravnopravnost na radnom mjestu

Radna prava LGBT radnika/ca, i kod nas, bi se trebala štititi posredstvom sindikata i na radnom mjestu; i to kroz programe aktivnosti, kolektivne ugovore i socijalni dijalog. Nažalost, kod nas se u kolektivnim ugovorima rijetko, najčešće tek deklarativno, spominje klauzula o nediskriminaciji, a i tada prepisana iz Zakona o radu. A još češće je da takve klauzule nema, niti se spominje zabrana diskriminacije na osnovu spolne orijentacije.

LGBT ravnopravnost na radnom mjestu

Poslodavci/inje su predugo poricali činjenicu da su seksualna orijentacija i rodni identitet pitanja koja bi se trebala ticati rada a da bi, pri tome, prakticirali ili dozvoljavali prerasude i diskriminaciju LGBT osoba. Jednakost LGBT osoba pripada svijetu rada i sindikatima. U Hrvatskoj, međutim, još uvijek ne postoje LGBT sindikalni aktivisti/ice organizirani u interesne skupine u sindikatima iako je to praksa u većini zapadnih europskih sindikata. Regionalnom konferencijom u Zagrebu 14.11.2011., na kojoj su sudjelovali predstavnici/ce sindikata i LGBT organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, zaokružen je EU projekt Zajedno za LGBT ravnopravnost na radnom mjestu koji provodi lezbijska grupa Kontra, u partnerstvu sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske i u suradnji sa slovenskom lezbijskom sekcijom ŠKUC LL.

Cilj ove akcije jest ukazivanje našim članovima i kolegama na probleme s kojima se svakodnevno na radnom mjestu susreću LGBT osobe. Želimo poručiti svima kako ne postoji niti jedan razlog da osobe drukčije spolne orijentacije nemaju ista prava kao i svi ostali radnici. Svaki radnik mora imati ista prava i nikoga se ne smije diskriminirati”, rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Od kritičnog je značenja da se radna prava LGBT radnika/ca, i kod nas, štite posredstvom sindikata i na radnom mjestu; i to kroz programe aktivnosti, kolektivne ugovore i socijalni dijalog. Europska konfederacija sindikata (ETUC), pod čijim je pokroviteljstvom održana ova regionalna konferencija za jugoistočnu Europu pod nazivom Zajedno za LGBT ravnopravnost na radnom mjestu, prije tri je godine tiskala letak na 22 jezika poručujući da sindikati moraju i mogu promicati jednakopravnost te bitno pomoći u prevenciji diskriminacije LGBT radnika/ca i to npr. organiziranjem edukacije zaposlenih, osobito menađera/ica, ali i uvođenjem odgovarajućih sadržaja u kolektivne ugovore. Kod nas se u kolektivnim ugovorima rijetko, najčešće tek deklarativno, spominje klauzula o nediskriminaciji, a i tada prepisana iz Zakona o radu. A još češće je da takve klauzule nema, niti se spominje zabrana diskriminacije na osnovu spolne orijentacije.

Porazno je da u izvještaju istraživanja iz 2007. godine agencije Puls za udrugu Lori,  40% ispitanika/ca odgovorilo da homoseksualnim i biseksualnim osobama treba zabraniti obavljanje poslova vezanih uz odgoj i obrazovanje djece i mladih, 38% ih je izjavilo da im je neprihvatljivo da im homoseksualna ili biseksualna osoba bude suradnik/ca na poslu te 39% da to bude transeksualna osoba.

Treba naglasiti da unatoč gore navedenom izvještaju jednog od istraživanja iz 2007. ipak su, do danas, mnoge hrvatske tvrtke (Končar Grupa, INA Grupa, Koncern Podravka, Atlantik Grupa, Coca-Cola Hellenic) preuzele obrasce društveno odgovornog poslovanja ili poslovne etike te zaštitile i prava LGBT radnika/ca. I takvi kodeksi etičkog poslovanja ili politike društvenog odgovornog postupanja kod nas postaju sve uobičajenija praksa.