U fokusu

Zabrana putovanja

Libijskom ženskom nogometnom timu zabranjen turnir

Libijskom ženskom nogometnom timu zabranjen turnir

Vjerskim ekstremisti trenutno je najveća briga libijski međunarodni ženski nogometni tim, javlja guardian. 

Naime, Libijski nogometni savez objavio je prije nekoliko dana da je ženama zabranjeno sudjelovanje na turniru u Njemačkoj sljedeće subote, jer se odvija tijekom mjeseca Ramazana. Turnir, ‘Discover Footbal’, sponzorira njemačka vlada i reklamira kao “najveće okupljanje ženskih nogometnih timova Srednjeg istoka od Arapskog proljeća 2011.” Libijske nogometašice su duboko razočarane što neće moći doći i sudjelovati na utakmicama protiv timova iz zemalja i regija, kao što su Egipat, Jordan, Libanon, Palestina, Tunis i Njemačka.

Jedna od igračica rekla je kako je otkazivanje turnira razbilo nadu da će pad Gadafija donijeti društvene promjene. “Ostale momčadi mogu igrati na turniru u Berlinu, pa zašto ne mi? Da ste mogli vidjeti cure, kad su im to rekli, sve su plakale.”

Libijski nogometni savez prvobitno je dao dozvolu za turnir, no kasnije se predomislio. “Ramazan je”, rekao je glavni tajnik Saveza, Naser Ahmed.  

No, čini se da stvar nije samo u Savezu, već malo dublja. Naime, vjerski ekstremisti oštro osuđuju ženski nogomet, jer je to protivno šerijatskom zakonu i zbog toga što žene nose neprimjerenu odjeću.

Za vrijeme Gadafijeva režima ženama je bilo dopušteno igranje nogometa, ali samo u dvoranama, izvan dosega očiju javnosti.

Skupine za ljudska prava kažu kako su problemi libijskih nogometašica samo dio veće borbe od strane žena koje su se borile za pobjedu svojh prava. Ovaj mjesec održan je Libijski kongres kojim je dominirala pravda stranke Muslimanskog bratstva, te su žene na kongresu dobile samo šest od 60 mjesta u komisiji koja se ustrojava za pisanje novog ustava.