U fokusu

sukobi s policijom

Liječnici bez granica: Najmanje 260 izbjeglica ozlijeđeno u Idomeniju

Liječnici bez granica: Najmanje 260 izbjeglica ozlijeđeno u Idomeniju

Twitter/MSF

Najmanje 260 izbjeglica ozlijeđeno je u nedjelju na makedonsko-grčkoj granici u Idomeniju u sukobima s makedonskom policijom koja je upotrijebila suzavac i gumene metke, navela je organizacija Liječnici bez granica.

Oko 200 osoba primilo je medicinsku pomoć zbog problema s disanjem, 30 zbog rana od gumenih metaka i 30 zbog drugih ozljeda, rekao je dužnosnik te nevladine organizacije u kampu Idomeni.

Incidenti su izbili u nedjelju sredinom dana kada je prosvjed oko 500 osoba, koje su tražile otvaranje granica, izmakao kontroli. Neki su prosvjednici/e pokušali/e prijeći granicu uništavajući dio ograde. Makedonska policija je upotrijebila suzavac i zvučne bombe, ali je zanijekala upotrebu gumenih metaka. 

{slika}

Izbjeglice su se u nedjelju ujutro okupili na prosvjed nakon glasina koje su ovih dana kružile u improviziranom i neadekvatnom kampu u Idomeniju da će Makedonija otvoriti granicu.

Više od 11.000 migranata i izbjeglica već mjesec i pol dana boravi u Idomeniju u bijednim uvjetima i gotovo svakodnevno prosvjeduju radi otvaranja granice, zatvorene početkom ožujka nakon zatvaranja takozvane balkanske rute.

Pokušaji grčke vlade da uvjeri izbjeglice u Idomeniju da napuste kamp i presele se u obližnje prihvatne centre, zasad nisu postigli očekivane rezultate, budući da izbkeglice radije ostaju u Idomeniju nadajući se kako će se granica ipak otvoriti.