U fokusu

Liječnici Petrove ipak nisu za zabranu pobačaja?

Liječnici najveće hrvatske klinike za ginekologiju i porode – Petrove bolnice u Zagrebu – izričito se protive zakonskoj zabrani pobačaja. – Nitko od nas liječnika nije za to da se u Hrvatskoj zabrani pobačaj jer bi to imalo jako loše posljedice za zdravlje žena, kazao je jučer za Novi list profesor Slavko Orešković, predstojnik Petrove bolnice.

Liječnici Petrove ipak nisu za zabranu pobačaja?

Liječnici najveće hrvatske klinike za ginekologiju i porode – Petrove bolnice u Zagrebu – izričito se protive zakonskoj zabrani pobačaja.

– Nitko od nas liječnika nije za to da se u Hrvatskoj zabrani pobačaj jer bi to imalo jako loše posljedice za zdravlje žena. Svi znamo da zabrana rezultira time da pobačaji “sele” u ilegalno područje. Gdjegod je donesen zakon o zabrani pobačaja, tamo su žene bile prisiljene takve zahvate obavljati ilegalno, što onda uzrokuje goleme štete za njihovo zdravlje, kazao nam je jučer profesor Slavko Orešković, predstojnik Petrove bolnice.

Ovakav bi stav liječnici Petrove iznijeli i Ustavnom sudu Republike Hrvatske da im je on postavio takvo pitanje – primjerice “Da li smatrate da pobačaj treba zabraniti” ili naprosto “Kakav je stav liječnika o pobačaju”. No, s Ustavnog suda ovakvo pitanje nije stiglo.

“Mi smo dobili samo decidirano pitanje “Kada počinje život” i tu smo se svi brzo i lako složili da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice. Ta jedna rečenica je cijeli naš odgovor Ustavnom sudu, ništa više nismo dodavali ni objašnjavali jer se to od nas nije ni tražilo”, rekao nam je jučer dr. Ante Ćorušić, predstojnik Zavoda za ginekološku onkologiju u Petrovoj bolnici, koji je, kao i profesor Orešković, član Etičkog povjerenstva ove bolnice.

– Osobno ne radim pobačaje jer se to protivi mojem vjerskom uvjerenju, ali nisam za zabranu pobačaja jer se pokazalo da zakonske zabrane ne smanjuju broj pobačaja. Ženama se mora ostaviti mogućnost da legalno obave pobačaj u svojoj zemlji, ističe dr. Ćorušić.

I profesor Orešković napominje da on ne obavlja pobačaje, ali da su njegova klinika i on kao predstojnik uvijek osiguravali obavljanje ovog zahvata za žene koje to žele, naravno u skladu sa zakonskim odredbama.

 

Fetus nije osoba

Da iz definicije kako život počinje začećem, odnosno spajanjem muške i ženske spolne stanice, ne proizlazi da liječnici misle kako pobačaj treba zabraniti, ističe ugledna ginekologinja, dr. Francoise Shenfield, članica Etičkog povjerenstva Međunarodne federacije ginekologa (FIGO).

– Ne možemo reći da fetus nije živ, no glavni argument u raspravi o pobačaju jest je li fetus, embrij osoba u zakonskom smislu. Pobačaj je dopušten u većini zemalja upravo stoga što fetus zakonski nije osoba, on to postaje tek nakon što je rođen. Važan je i argument u raspravi o pobačaju da embrij prije 20-24 tjedna ne može preživjeti izvan maternice, objašnjava dr. Shenfield.

U današnjem svijetu Zakon o pobačaju stoga je uvijek društveno dogovoreni kompromis, nastavlja europska stručnjakinja, u kojem se nalazi neko “srednje rješenje” između s jedne strane poštivanja života i s druge strane dopuštanja da se fetus u određenoj fazi može eliminirati jer nije “zakonska osoba”.