U fokusu

Liste bez žena su talibanske

Činjenica da hrvatskom političkom scenom dominira muški dio populacije ne može osporiti očito – marginalizaciju žena u političkom životu, istaknula je dopredsjednica aktiva žena ARS-a Emanuela Martinčević Šopić na press konferenciji na kojoj su ARS-ovci uputili apel da se ženama da ne samo veća nego glavna uloga u hrvatskoj politici.

Činjenica da hrvatskom političkom scenom dominira muški dio populacije ne može osporiti očito – marginalizaciju žena u političkom životu, istaknula je dopredsjednica aktiva žena ARS-a Emanuela Martinčević Šopić na press konferenciji na kojoj su ARS-ovci uputili apel da se ženama da ne samo veća nego glavna uloga u hrvatskoj politici. Dodala je kako sveprisutni seksizam otežava ženama pristup političkim institucijama te obeshrabruje one koji se uključe. Isto tako, kazala je kako je za prevladavanje ovakvog stanja nužno da žene glasuju, kako za programe koji će osigurati promjene, tako i za kandidatkinje, dodajući da će ARS zadovoljiti sve izborne kriterije o učešću žena na izbornim listama.

Član županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i aktiva žena ARS-a Branimir-Pero Dešković naglasio je kako liste bez žena naziva talibanskim listama, jer ih smatra suprotnim svim demokratskim kriterijima, a založio se da Dan žena postane državnim praznikom. Inače, ARS-ovci će povodom Dana žena svojim sugrađankama uz čestitke dijeliti vrtne sadnice.