U fokusu

favoritkinja je kandidatkinja desnice

Ljevičarka Veronika Mendoza ima velike šanse za drugi krug predsjedničkih izbora u Peruu

Ljevičarka Veronika Mendoza ima velike šanse za drugi krug predsjedničkih izbora u Peruu

Facebook/Veronika Mendoza

Ljevičarska predsjednička kandidatkinja Veronika Mendoza prema najnovijim anketama ima veliku šansu na predstojećim izborima u Peruu postati glavna konkurentica kandidatkinji desnice Keiko Fujimori. Mendoza, koja je na početcima kampanje prema rezultatima anketa jako loše stajala, sad je u borbi za drugo mjesto u prvom krugu izbora s nadom da osigura mjesto u drugom krugu protiv favoritkinje Fujimori, javlja telesurtv.net.

Članica Kongresa i kandidatkinja lijevog Broad Fronta trebala bi osvojiti 17,3 posto glasova na predstojećim izborima 10. travnja, što znači da će se naći u tijesnoj borbi za drugo mjesto s ekonomistom Svjetske banke i MMF-a Pedrom Pablom Kuczynskim, koji prema najnovijim anketama ima 18,6 posto glasova biračkog tijela.

Mendoza je u središte pozornosti došla obećanjima o borbi protiv nejednakosti i jačanju radničkih prava, rješavanju pitanja rodne neravnopravnosti, pojačanom nadziranju proizvodnih pogona te revidiranju peruanskog Ustava iz 1993. godine, iz ere diktature Alberta Fujimorija.

“Želimo li zadržati Ustav napisan od strane diktatora kojim se jamče privilegije manjini na račun velike većine?”, rekla je Mendoza prošli tjedan. “Želimo duboku i istinsku promjenu, želimo radikalnu promjenu”, izjavila je.

Mendoza se suočava s prljavom anti-kampanjom, koja uključuje marginaliziranje u medijima i kritiziranje njezinih socijalističkih politika na način da ih se uspoređuje s politikom bivšeg venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza. Ona pak tvrdi da će njezin pristup biti drugačiji s većom ulogom privatnih ulaganja u peruanskom gospodarstvu.

U međuvremenu, favoritkinja u predsjedničkoj utrci, Keiko Fujimori, kći bivšeg diktatora Alberta Fujimorija, zadržala je svoje vodstvo od 42 posto glasova u anketama unatoč kontroverzama povezanim s njenom kampanjom, kao na primjer, optužbama za kupovinu glasova.