U fokusu

Mobilizacija europskih konzervativnih snaga

Loš dan za seksualna i reproduktivna prava u Europi

Loš dan za seksualna i reproduktivna prava u Europi

Facebook stranice Edite Estrela

U utorak, 22.10.2013. na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu se glasovalo o Prijedlogu za rezoluciju o seksualnom i reprodukcijskom zdravlju i pravima koje je prezentirala u ime Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Edite Estrele. Međutim, parlament je s većinom od 351 glasa naprama 319 odbacio Prijedlog i vratio ga ponovno na razmatranje u Odbor za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Estrele je izrazila žaljenje, te navela kako je odgoda glasovanja zapravo “mobilizacija ekstremno desnih snaga”.

Žestoko su se Prijedlogu protivili i kritizirali ga konzervativci, među kojima je bio i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier. Stier je u svojem govoru rekao da je “Europska unija stvorena da bi promicala slobodu, a ne da bi je gušila. Ovaj Prijedlog stoga nije u europskom duhu jer osporava slobodu i pravo građana na prigovor savjesti, na pravo da kažu ‘ne želim sudjelovati u pobačaju i prekidu života jednog nerođenog djeteta’. Moramo stati na stranu onih najslabijih, na primjer primalje Jage Stojak koja je zbog odbijanja sudjelovanja u pobačaju dobila otkaz. Zato moramo reći DA pravu na prigovor savijesti i NE ovoj rezoluciji“. 

Rezultat ovakvoga glasovanja jest odgađanje uravnoteženog Prijedloga o seksualnim i reproduktivnim pravima žena – odluka koju je Europski parlament donio prvi put u više od deset godina. Prijedlog je, s druge strane, prihvaćen od većine članova/ica Odbora za ženska prava i rodnu ravnopravnost sredinom rujna, sa 17 glasova za prihvaćanje, sedam protiv i sedam suzdržanih.

Estrela je istaknula kako smatra da ova odgoda svakako nema smisla, jer će odbor ponovno glasovati u istome smjeru. S obzirom na to, Prijedlog će se morati izglasati na plenarnoj sjednici, prije ili poslije.

Liberali upozoravaju da je ovdje zapravo riječ o “velikoj mobilizaciji najkonzervativnijih snaga unutar i izvan parlamenta“, ističući kako se u posljednjih nekoliko dana pojavilo mnogo e-mailova koji su pozivali na glasanje protiv, te iskrivljavali sam sadržaj Prijedloga. Upravo zato se poziva progresivne i prosvjećene građane i građanke da se ne suzdržavaju, već da glasaju na izborima, jer “ono što je odlučeno u Europskom parlamentu ima posljedice za nacionalno zakonodavstvo i život svakoga čovjeka“.

Predsjedavatelj Odbora za ženska prava i rodnu ravnopravnost, Mikael Gustafsson, kratko nakon glasovanja izjavio je: “Ovo je loš dan za one koji vjeruju da su seksualno i reproduktivno zdravlje i prava centralna stvar za postizanje rodne jednakosti, kako u Europskoj Uniji, tako i šire. Oni koji su tako žestoko protiv prijeko potrebnih i progresivnih mjera  navedenih u ovome izvješću, žive u srednjem vijeku. Upravo oni su pokazali kako su netolerancija i pobijanje govora drugih njihove preferirane metode.”

Hrvatski zastupnici/e su bili podijeljeni oko glasovanja: članovi/ce EPP grupe u Europskom parlamentu su u pravilu glasovali da se izvješće vrati Odboru, dok su članovi/ce S&D grupe i GUE/NGL grupe glasovali protiv tog prijedloga.

U Izvješću između ostaloga piše da su seksualna i reproduktivna prava ljudska prava, te kršenjem istih se krše prava na jednakost žena i djevojaka, prava na nediskriminaciju, dostojanstvo, zdravlje i slobodu od nehumanog i ponižavajućeg tretmana. EU u svojem cilju ima eliminirati nejednakosti i promicati jednakost između muškaraca i žena. Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava se tiču svakog ljudskog bića u svakom trenutku života, te su stoga dugoročna briga muškaraca i žena. Seksualno i reproduktivno zdravlje i prava se moraju prilagoditi drugačijim potrebama i izazovima s kojima se ljudi suočavaju u različitim fazama svoga života. EU također garantira visoki nivo zaštite ljudskoga zdravlja, te naglašava kako muškarci i žene imaju pravo sami donijeti informirane i odgovorne izbore kada se radi o njihovom seksualnom i reproduktivnom zdravlju, te bi im sve odgovarajuće metode i mogućnosti trebale biti dostupne. Više o Prijedlogu dostupno je OVDJE.  

Što se tiče sljedećih koraka, unatoč ovoj kontroverznoj i regresivnoj odluci o odgodi Estrelina izvješća, seksualna i reproduktivna prava ostat će na dnevnom redu Europskog parlamenta za nadolazeće mjesece. Izazov, između trenutnog stanja i Europskih izbora 2014. godine, jest svakako nastaviti s koncentriranim pritiskom na Europski parlament i zastupnike/ce Europskog parlamenta kako bi se suočili s vlastitim odgovornostima, te osigurali da seksualno i reproduktivno zdravlje i prava budu podržani u Europi i u ostatku svijeta.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu sa Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.