U fokusu

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova o novom Zakonu o radu:

‘Loša rješenja predloženog ZOR-a prelomit će se na leđima žena’

‘Loša rješenja predloženog ZOR-a prelomit će se na leđima žena’

Na okruglom stolu na temu Žene i (ne)sigurno radno zakonodavstvo koji je održan jučer, 12. veljače 2014. godine u Hrvatskom saboru, sudjelovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić. Zaključak okruglog stola je da će Prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) dodatno pogoršati položaj žena na tržištu rada.

“Loša rješenja predloženog ZOR-a prelomit će se na leđima žena”, uvjerena je Ljubičić.

Po pritužbama koje joj pristižu Ljubičić zaključuje da se žene uglavnom zapošljavanju na određeno vrijeme, poslodavac ih u fertilnoj dobi izbjegava zaposliti, a prilikom zapošljavanja diskriminatorna su pitanja uglavnom namijenjena ženama.

“Postojeći zakonodavni okvir nije uspio suzbiti diskriminaciju na tržištu rada, a niti povećati zapošljavanje žena”, ističe Ljubičić te navodi primjer mlade vozačice kamiona koju poslodavac silom želi maknuti s tog radnog mjesta jer se radi ‘o muškom poslu’.

U predloženom ZOR-u pravobraniteljica Ljubičić vidi tendenciju da zakonodavac ugovore o radu svede na ugovore na određeno vrijeme. Tako predloženi zakon, ističe Ljubičić, otvara mogućnost uručenja otkaza trudnoj ženi.

“Prilikom izrade zakonskog prijedloga nije učinjena procjena učinka tog propisa u širem kontekstu”, poručuje Višnja Ljubičić i dodaje kako će takvim zakonom žene biti još ovisnije o svom partneru.

“Novi Zakon o radu ne donosi nikakva uvjetno rečeno poboljšanja prava radnika i radnica. Radnice i borbu za ravnopravnost vratit će unatrag te će itekako utjecati na ekonomsku participaciju žena u društvu”, naglasila je Ljubičić.

.