U fokusu

država koja njeguje ksenofobiju i diskriminaciju kao poželjna obilježja

Mađarska snimateljica koja je rušila izbjeglice optužena za remećenje javnog reda

Mađarska snimateljica koja je rušila izbjeglice optužena za remećenje javnog reda

Protiv mađarske novinarke koja je zgrozila javnost kada je nogom udarila izbjeglice koje su prije godinu dana, u jeku izbjegličke i humanitarne krize prelazili granicu, podignuta je optužnica, priopćilo je u srijedu mađarsko državno odvjetništvo.

“Protiv snimateljice Petre Laszlo je podignuta optužnica za remećenje javnog reda”, navodi se u priopćenju državnog odvjetnika okruga Csongrada, Zsolta Kopasza.

Pravosuđe je nakon istrage ocijenilo da postupak te žene koji su snimili drugi novinari i novinarke, a snimku su objavili svjetski mediji, nije bio ‘motiviran etničkim razlozima ni migrantskim status tih osoba’.

Petra Laszlo snimala je izbjeglice koje su bježale pred policijom u blizini mađarsko-srpske granice. U jednom je trenutku nogom udarila nekoliko njih, a jednom starijem Sirijcu koji je nosio dijete u rukama podmetnula je nogu. Nakon što je čovjek pao, ona ga je mrtvo-hladno nastavila snimati. Njezin sramotan čin snimile su kamere ostalih televizijskih kuća, a snimke su se ubrzo pojavile na društvenim mrežama. Nedugo potom Laszo je dobila otkaz. 

Postupak novinarke koja je radila za internetski portal blizak krajnjoj desnici, ‘nije rezultirao ozljedama, ali je njezino ponašanje zgrozilo i razbjesnilo nazočne’, istaknulo je odvjetništvo. 

Mađarska je tjedan dana poslije dovršila gradnju ograde od bodljikave žice duž granice sa Srbijom, nakon čega je podignuta i ograda prema Hrvatskoj, što je uvelike zaustavilo prolazak izbjeglica.

Otac sirijske obitelji kojeg je novinarka udarila nogom osvojio je simpatije javnosti i dobio azil u Španjolskoj, gdje radi kao nogometni trener.