U fokusu

žene i dalje ostaju bez zaštite od nasilja

Mađarski parlament odbio ratificirati Istanbulsku konvenciju

Mađarski parlament odbio ratificirati Istanbulsku konvenciju

Mađarski parlament jučer je donio odluku da neće ratificirati Istanbulsku konvenciju kojom bi se poticala borba protiv nasilja kao i zaštitile žene.

Odluka o ne-ratifikaciji u parlamentu je prihvaćena sa 115 glasova, 35 glasova protiv i 3 suzdržana te osim ne-ratifikacije u Mađarskoj obuhvaća i pozivanje drugih zemalja EU da po pitanju Istanbulske konvencije učine isto.

Iako je Mađarska još 2014. godine postala jedna od potpisnica Istanbulske konvencije, ona nikad nije parlamentarnim odobrenjem postala dio nacionalnog zakona te su se pokušaji vršenja pritiska od strane organizacija civilnog društva u svrhu ratifikacije Konvencije svih ovih godina sustavno ignorirali.

Vladajuća stranka Viktora Orbana, Fidesz, ustvrdila je u utorak da su sve potrebne mjere zaštite žena od nasilja u obitelji već su sadržane u mađarskom zakonu.

Stranka je također odbacila potrebu za referiranjem na rod kao i obvezu primanja izbjeglica progonjenih zbog seksualne orijentacije ili roda.

Ovu odluku, Tímea Szabó, čelnica mađarskog Párbeszéda, okarakterizirala je kao rat Viktora Orbana i stranke Fidesz protiv žena, dodajući da djelotvorna zaštita žena i djece od nasilja više neće biti moguća.

Nadalje, prema smatranju Davida Viga, direktora mađarskog ogranka Amnesty Internationala, “ova je odluka izuzetno opasna u vrijeme kada su se prijavljeni slučajevi nasilja u Mađarskoj udvostručili uslijed mjera poduzetih u svrhu suzbijanja COVID-19. Ona ne samo da žene i djevojke stavlja pod rizik, već počiniteljima šalje štetnu poruku da njihova djela neće biti procesuirana. “

Naime, kako navodi Amnesty International, mađarska vlada nije uspjela na adekvatan način sprječavati i boriti se protiv nasilja nad ženama još niti prije početka pandemije koronavirusa.

Kako navodi Vig, “lažne tvrdnje vlade da Konvencija podržava ilegalnu migraciju i propagira opasnu rodnu ideologiju je pokušaj da se skrene pažnja sa vlastitih propusta države kao i sa tragične stvarnosti zlostavljanih žena i djevojaka.”

“Mađarska mora opozvati ovu odluku i hitno ratificirati Istanbulsku konvenciju i poduzeti sve potrebne korake za dovoljnu zaštitu žena i djevojčica od nasilja i zlostavljanja u obitelji, posebno u trenutnoj borbi protiv pandemije.” Zaključuje David Vig.