U fokusu

Otvoreno pismo Centra za mirovne studije

“Maknite naputak s internet stranice i ispričajte se građanima i građankama Bosne i Hercegovine”

“Maknite naputak s internet stranice i ispričajte se građanima i građankama Bosne i Hercegovine”

Poštovana gospođo Krstičević,  na internet stranicama Državnog ureda kojemu ste Vi na čelu osvanuo je naputak kojim se, pretpostavljamo ispred Republike Hrvatske, obraćate dijelu građana Bosne i Hercegovine pozivajući ih da se na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjasne kao Hrvati, katolici te da govore hrvatskim jezikom. Ovaj naputak grubi je napad na suverentitet Bosne i Hercegovine kao i na zdravu pramet građana i građanki Bosne i Hercegovine, kojeg god etničkog identiteta bili. 

Potpuno je neprihvatljivo da se ispred državne institucije susjedne zemlje sugerira građanima BiH kako da se izjasne o svom identitetu, svojoj vjeroispovjesti i o jeziku kojim govore. Izdavanja ovakvih “naputaka” od strane susjedne suverene države grubo je zastrašivanje stanovništva Bosne i Hercegovine i stvaranje još veće atmosfere napetosti i straha u susjednoj nam zemlji i doprinosi samo daljnjem raspirivanju nacionalizma u BiH koji već više od desetljeća koči razvoj Bosne i Hercegovine.

Zamislite samo da su državna tijela RH prije popisa stanovništva 2011. svojim vlastitim građanima uputila poruku da se izjasne kao Hrvati, katolici i da govore hrvatskim jezikom: tako nešto bilo bi u potpunosti protuzakonito i protuustavno, a vi ovim naputkom to radite prema građanima druge države! Nadalje, ovaj naputak perpetuira nacionalističku politiku izjednačavanja etničke pripadnosti s vjerom i jezikom koja je u potpunosti anakrona, štetna i  neprihvatljiva u svakom modernom demokratskom društvu.

Ovakvim nacionalističkim ispadima koji neugodno podsjećaju na politiku Republike Hrvatske iz 90-ih godina prošlog stoljeća, svjesno ili nesvjesno otežavate budućnost Bosne i Hercegovine.

Zbog svega navedenog tražimo da isti naputak odmah maknete s internet stranica te da se ispričate svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

Za Centar za mirovne studije,

 

Gordan Bosanac*

 

Na uvid:

–          Ministrica vanjskih i europskih poslova, dr. sc. Vesna Pusić

–          Premijer Vlade RH, Zoran Milanović

–          Predsjednik RH, dr. sc. Ivo Josipović

 

*Bosanac je zaista moje prezime i time ne sugeriram kako bi se ljudi morali izjašnjavati prilikom popisa stanovništva