U fokusu

Glasnica mira

Malala Yousafzai postala najmlađa nositeljica UN-ove počasne titule

Malala Yousafzai postala najmlađa nositeljica UN-ove počasne titule

Glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Antonio Guterres proglasio je laureatkinju Nobelove nagrade Malalu Yousafzai UN-ovom Glasnicom mira za napore u promicanju obrazovanja djevojčica, više od četiri godine nakon što su je talibani upucali u školskom autobusu.

Yousafzai je tako s 19 godina postala najmlađa nositeljica ove prestižne titule koju UN dodjeljuje na period od dvije godine. Isto tako je bila i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir 2014. godine, sa svega 17 godina.

Guterres ju je opisao kao simbol možda najbitnije stvari u svijetu – obrazovanja za sve.  “Nisi samo heroina, već vrlo posvećena i velikodušna osoba”, poručio joj je na ceremoniji. Primajući počasnu funkciju na ceremoniji u New Yorku, rekla je da “uvođenje promjena počinje s nama i ono bi trebalo početi sada”.

Yousafzai je postala redovita gošća raznih globalnih događanja, a posjetila je i izbjegličke kampove u Ruandi i Keniji prošlog ljeta kako bi upozorila na položaj djevojčica izbjeglica iz Burundija i Somalije.

“Ekstremisti su dali sve od sebe da me zaustave, pokušali su me ubiti i nisu uspjeli”, rekla je u ponedjeljak. “Sada živim novi život, drugi život kojemu je svrha obrazovanje”, dodaje. Nakon što završi srednju školu ove godine, željela bi studirati filozofiju, političke znanosti i ekonomiju na sveučilištu.