U fokusu

Malala u Brazilu

Malala Yousafzai prozvala Trumpa zbog okrutnosti prema djeci ilegalnih migranata

Malala Yousafzai prozvala Trumpa zbog okrutnosti prema djeci ilegalnih migranata

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai opisala je Trumpovu politiku razdvajanja djece ilegalnih migranata od njihovih obitelji “okrutnom” tijekom svog prvog posjeta Južnoj Americi na kojem promovira obrazovanje djevojčica.

Više od 2.300 djece je razdvojeno od svojih roditelja nakon što je Trumpova administracija počela s politikom “nulte tolerancije” prema ilegalnim imigrantima ranije ove godine, tražeći progon svih odraslih koji ilegalno prelaze granicu iz Meksika u Sjedinjene Države. Trump je prestao razdvajati obitelji prošlog mjeseca nakon javnog bijesa i sudskih izazova.

“To je okrutno, nepošteno i nečovječno. Ne znam kako bi to itko mogao učiniti”, izjavila je Yousafzai. “Nadam se da djeca mogu biti zajedno sa svojim roditeljima”.

Yousafzai je posjetila Rio de Janeiro kako bi započela sa širenjem svoje obrazovne dobrotvorne organizacije Malala Fund u Latinskoj Americi, počevši od Brazila. Njezin je cilj u Brazilu zagovarati više javnih izdataka za obrazovanje, što nije jednostavan zadatak nakon što je zemlja odobrila ustavni amandman kojim se smanjuje federalna potrošnja diuća dva desetljeća kako bi se smanjio javni dug.

Također se nada da će 1.5 milijuna djevojaka koje trenutno ne pohađaju školu krenuti na nastavu, s posebnim osvrtom na manjinske skupine koje zaostaju za bijelom djecom na ključnim pokazateljima poput pismenosti i završetka srednje škole. “Važno nam je doprijeti do autohtonog i afro-brazilskog stanovništva u Brazilu, koje se suočava s mnogim izazovima”, rekla je Malala.

Malala je 2014. godine postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade, nagrađena za rad s dobrotvornom organizacijom koju je osnovala za podršku grupama koje se zalažu za obrazovanje, s naglaskom na Pakistan, Nigeriju, Jordan, Siriju i Keniju.

Svoj posjet Brazilu organizacija je započela s trogodišnjom financijskom potporom od 700 tisuća dolara za aktivistkinje koje se bave obrazovanjem. Malala je naglasila kako se nada da će se inicijativa proširiti i dalje po Latinskoj Americi.