U fokusu

Žrtva talibanskog napada

Malala Yousufzai puštena je iz bolnice

Malala Yousufzai puštena je iz bolnice

Petnaestogodišnja djevojka iz Pakistana, ustrijeljena u listopadu, puštena je iz bolnice u Velikoj Britaniji gdje će nastaviti sa svojim oporavkom. 

Petnaestogodišnja djevojka iz Pakistana kojoj je pripadnik talibanskih odreda pucao u glavu zbog promoviranja obrazovanja djevojaka, puštena je iz birminghamske Queen Elizabeth bolnice kako bi živjela sa svojom obitelji.

Malala će za vrijeme tretmana živjeti s roditeljima i dvojicom braće u Velikoj Britaniji jer joj sljedeći mjesec predstoji nova runda operacija kojima je cilj rekonstrukcija lubanje.

Stručnjaci su optimistični glede njezinog slučaja te tvrde da Malala, koja je u listopadu helikopterom prevezena iz Pakistana kako bi primila specijaliziranu liječničku pomoć, ima dobre šanse za oporavak, s obzirom na to da se mozak tinejdžerica i tinejdžera u tom razdoblju života još razvija te se može bolje prilagoditi traumama.

“Malala je snažna mlada žena i izvrsno je surađivala s ljudima koji su se brinuli za njezin oporavak”, izjavio je dr. Dave Rossner, primarijus Sveučilišne bolnice Birmingham.

“‘Iz razgovora s Malalom i medicinskim osobljem, zaključili smo da će imati koristi od toga da bude doma s roditeljima i braćom.”

Malala se 9. listopada vraćala kući iz škole u pakistanskoj dolini Swat kada ju je Taliban napao zbog kritiziranja njihovih nastojanja da spriječe obrazovanje djevojaka.

Također, prijete ponovnim napadom zato što, prema njihovim riječima, promovira “zapadnjački način razmišljanja”.

Doktori u Pakistanu su odstranili metak koji je ušao kroz glavu i krenuo prema kralježnici. Odluka da Malalu pošalju u Britaniju donesena je s Malalinim roditeljima, a sam bolnički tretman plaća Pakistan.

Pakistan je, također, Malalinog oca Ziauddina zadužio da vodi računa o Malalinom obrazovanju u Birminghamu. Taj trogodišnji zadatak koji mu je dodijeljen zapravo garantira da će ona zasad ostati u Britaniji.

Malalin slučaj je obišao svijet – postala je simbol borbe za ženska prava u Pakistanu te je dospjela na listu “Osoba godine” za 2012. godinu časopisa Time. 

Prevela i prilagodila: Ivana Živković