U fokusu

Pomaci za reproduktivna prava

Malavi kao uzor za Afriku po pitanju pobačaja

Malavi kao uzor za Afriku po pitanju pobačaja

Država Malavi prikuplja podatke različitih istraživanja kako bi osigurala potporu za liberalniji pristup pobačaju, nakon prijedloga zakona za liberalizaciju 164 godine starog zakona o pobačaju, čime može biti uzor cijeloj Africi.

Prema trenutnom zakonu, pobačaj se smatra zločinom kažnjivim do 14 godina zatvora, s iznimkom slučaja kada je ugrožen život žene. Prema državnim podacima, takva odredba svake godine prisiljava 70 tisuća žena na ilegalan i nesiguran pobačaj, od čega 31 tisuća slučajeva rezultira komplikacijama, uključujući i smrt.

Nedavno objavljen prijedlog zakona o prekidu trudnoće, koji treba potporu parlamenta kako bi postao zakon, olakšao bi ženama pristup sigurnom pobačaju. Prijedlog zakona omogućio bi ženama prekid trudnoće u slučajevima incesta ili silovanja, ugroze njihovog života, mentalnog ili fizičkog zdravlja ili kada je fetus ozbiljno oštećen.

“Malavi ovim zakonom radi put za ostatak Afrike prema boljoj zaštiti žena i djevojaka”, rekla je Jane Serwanga, odvjetnica skupine za ljudska prava Equality Now.

Stručnjaci/kinje za žensko zdravlje pozdravljaju prikupljanje dokaza na temelju istraživanja za suočavanje s jednom od najviših stopa materinske smrti u svijetu.

“Vjerujem da Malavi može biti uzor i drugim zemljama u Africi u terminima iskrenosti i potrage za boljim rješenjima”, rekao je Chrispine Sibande, nacionalni koordinator za Coalition for the Prevention of Unsafe Abortion. “To pokazuje da smo spremni posvetiti se ženskim reproduktivnim pravima i zdravlju, unatoč različitim mišljenjima”, dodaje.

Ministar zdravstva pokrenuo je reformu tražeći od Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije pomoć u prikupljanju podataka i istraživanju javnog mnijenja. Iz toga je proizašla informacija da pobačaji uzrokuju 17 posto materinske smrti u državi, a njega nakon pobačaja državu stoji milijun dolara godišnje. Rezultati su doveli do okupljanja komisije od 10 članova/ica 2013. godine kako bi se zakon poboljšao, pri čemu su religijski i tradicionalni vođe radili zajedno s pravnim, medicinskim i vladinim predstavnicima kako bi postigli konsenzus.

Katolička se crkva javno suprotstavila zakonu. “Ženama koje su ostale trudne zbog silovanja treba pomoći da prihvate svoju situaciju i dar koje su dobile od Boga”, rekao je Henry Saindi, vođa Episcopal Conference of Malawi.

Sibande je ipak uvjeren da će zakon proći. “Nijedna religijska skupina nije bila izostavljena iz procesa”, dodaje.