U fokusu

Građani i građanke, požurite na glasačka mjesta

Manje od dva sata za glas PROTIV!

Manje od dva sata za glas PROTIV!

Do 16 sati glasalo je 946.753 birača/ica odnosno samo  26,75 posto. Najveći postotak opet je zabilježen u Gradu Zagrebu gdje je izašlo na glasanje 35,99 posto birača/ica. Najmanji broj birača/ica na glasačka mjesta izašao u Ličko-senjskoj županiji, 17,83 posto. Što se gradova tiče, najmanja izlaznost je u Vukovaru 18,97 posto, te u Gospiću 19,92 posto, a Zagreb po najvećem broju izlaznosti prate Split sa 31,84 i Velika Gorica sa 31,58 posto.

Biračka mjesta su otvorena do 19 sati. Određen broj birača/ica koji je izašao na državni referendum o ustavnoj definiciji braka izrazio je sumnju da glasačke kutije na mjestima gdje su glasovali nisu pravilno zapečaćene, potvrdili su u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). Glavnina tih sumnji odnosi se na glasačka mjesta u Zagrebu, pa ih je DIP proslijedio zagrebačkom Izbornom povjerenstvu da ih provjeri. Zagrebačko Izborno povjerenstvo dužno je provjeriti sva glasačka mjesta gdje postoji sumnja na neregularnost, rekla je članica DIP-a Janja Horvat Drobnjak.

Svjetski mediji javljaju da se u Hrvatskoj održava referendum na kojem će se odlučiti hoće li u ustav ući odredba o braku kao zajednici muškarca i žene i koji je izazvao duboke podjele u najnovijoj članici Europske unije.

“Hrvati/ice su duboko podijeljeni. Već tjednima jedna tema dominira javnom raspravom – treba li definicija braka kao zajednice muškarca i žene biti unesena u hrvatski ustav”, piše Deutsche Welle i dodaje da je u hrvatskom obiteljskom zakonu brak već definiran na taj način, ali da u ustavu nema jasne definicije braka.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da hrvatski građani/ke glasuju treba li tradicionalni brak i ustavom zaštiti. List ocjenjuje da pokretači referenduma imaju protiv sebe i najveći broj medija. 

Podsjetimo, nakon što je udruga “U ime obitelji” zabranila akreditacije brojnim medijima, bojkotu izvještavanja iz stožera inicijative pridružila se i Hina, dok je Hrvatsko vijeće za medije pozvalo inicijativu da povuče odluku i novinarima dopusti rad. Iz inicijative su ostali začuđeni solidarnim potezima medija.

Inicijativa “U ime obitelji” odbila je akreditirati novinare HRT-a, svih izdanja EPH-a, Novog lista te portala index.hr, t-portala i net.hr-a, a kasnije su im se iz solidarnosti pridružile TV kuće NovaTV i RTLte Večernji list i 24sata, dok su danas to učinile redakcije Hine i Soundset radija.

Pozivamo sve građane i građanke, glasajte PROTIV, jer to je jedino ispravno!