U fokusu

Alarm u UN-u

Masovna silovanja u Kongu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon poslao je u utorak visokog dužnosnika u Demokratsku Republiku Kongo, gdje su na istoku pobunjenici silovali velik broj žena, o čemu su UN-ove mirovne snage čule tek više od tjedan dana poslije. Pobunjenici iz milicije Mai Mai i ruandske Hutu milicije FDLR koji su od 30. srpnja do 3. kolovoza zauzeli grad Luvungi u pokrajini Sjeverni Kivu silovali su i napali najmanje 154 civila, po UN-ovim podatcima. Napad je težak udarac za Ujedinjene narode koji u Kongu imaju najveće mirovne snage.

Masovna silovanja u Kongu

Pobunjenici iz milicije Mai Mai i ruandske Hutu milicije FDLR koji su od 30. srpnja do 3. kolovoza zauzeli grad Luvungi u pokrajini Sjeverni Kivu silovali su i napali najmanje 154 civila, po UN-ovim podatcima.

Jedna je humanitarna skupina izjavila da su mnoge žene silovala i dvojica do šestorica naoružanih muškaraca.

Napad je težak udarac za Ujedinjene narode koji u Kongu imaju najveće mirovne snage. Ban je zaštitu civila i borbu sa seksualnim nasiljem, osobito u Kongu, postavio za glavne teme tijekom svog mandata u toj međunarodnoj organizaciji.

U priopćenju iz Banova ureda ističe se da je glavni tajnik ogorčen zbog napada i da je “s obzirom na težinu izgreda” odlučio odmah poslati u Kongo Atula Kharea, zamjenika voditelja UN-ova odjela za mirovne operacije.

U priopćenju se ništa ne govori o točnom mandatu Kharea koji je Indijac. Indija ima najveći broj pripadnika mirovnih snaga poznatih pod nazivom MONUSCO, u kojima ima 3.500 od gotovo 20.000 vojnika.

U priopćenju se usto kaže da je Ban povjerio Margot Wallstrom, posebnoj izaslanici za seksualno nasilje u sukobu, da preuzme brigu za UN-ov “odgovor i njegovu punu provedbu”.

Do točnih podataka o seksualnom nasilju teško se dolazi jer se mnoga silovanja ne prijavljuju, ali je UN objavio da je samo u prvih devet mjeseci 2009. najmanje 5.400 žena silovano u susjednom Južnom Kivuu.