U fokusu

'Kupovina' socijalnog mira?

Medicinski potpomognuta oplodnja lezbijskim parovima i single ženama

Medicinski potpomognuta oplodnja lezbijskim parovima i single ženama

pixabay.com

Francuska vlada namjerava okončati diskriminaciju nad reproduktivnim pravima ukidanjem propisa koji ženama koje nisu u braku i lezbijskim parovima onemogućuje pristup medicinski potpomognutoj oplodnji, istaknuo je premijer u svojemu obraćanju naciji.

Trenutno u Francuskoj samo heteroseksualni parovi koji su u braku ili žive zajedno više od dvije godine mogu pristupiti postupcima medicinski potpomognute oplodnje. U drugim europskim zemljama, poput Velike Britanije i Španjolske, ovi su postupci dostupni svima.

Godinama su se francuske grupe za jednakost borile protiv seksističke diskriminacije žena bez partnera i žena u istospolnim vezama.

Francuski premijer Édouard Philippe izjavio je da će se o dugo očekivanom zakonu, koji će svim ženama dati jednaka prava na medicinski potpomognutu reprodukciju, glasovati krajem rujna.

Rekao je kako vjeruje da je ovo trenutak u kojem Francuska može “mirno, smisleno i ozbiljno raspravljati” o tom pitanju. Većina parlamenta pozdravila je tu izjavu ovacijama.

Najviše tijelo za bioetiku u Francuskoj, Nacionalno savjetodavno etičko povjerenstvo, odlučilo je 2017. godine da pristup medicinski potpomognutoj reprodukciji treba proširiti kako bi uključio samohrane žene i lezbijske parove. U to vrijeme, ministar Emmanuel Macron za ravnopravnost spolova nazvao je to “pitanjem socijalne pravde”.

Međutim, zakon je nekoliko puta odgođen zbog bojazni da će izazvati masovne proteste konzervativnih aktivista_kinja. 2013. je godine Francuska prva među svojim europskim susjedima legalizirala istospolne brakove, što je izazvalo velike ulične prosvjede i nasilne sukobe između krajnje desničarskih skupina i policije, te dovelo do porasta homofobnih napada.

Zbog trenutno važećeg zakona, tisuće žena u Francuskoj morale su putovati u inozemstvo – zemlje poput Španjolske, Belgije i Danske – kako bi imale pristup donatorskoj spermi i/ili potpomognutoj oplodnji.

Ovaj je vladin potez dio planiranih reformi osmišljeni dijelom i kako bi se iznova pridobilo glasače_ice ljevice, nakon što su se okrenuli_e strankama poput Zelenih.

Philippe je izjavio da će zaštita okoliša i “socijalna pravda” do daljnjeg biti glavna politička pitanja.

Premijer je obećao zabranu plastike za jednokratnu uporabu, kazavši kako bi država trebala dati primjer zabranom plastičnih predmeta za jednokratnu uporabu, kao što su plastične čaše, pribor za jelo i tanjuri.

Ipak, ekološki_e aktivisti_kinje tvrde da to nije dovoljno. Zalažu se da Francuska reagira mnogo brže od 2021., roka koji je za zabranu plastičnog pribora za jelo, štapića za uši i slamki predložila Europska unija.

Uslijed višemjesečnih uličnih prosvjeda “žutih prsluka”, Philippe” je kazao kako će vlada nastaviti s provedbom plana o liberalizaciji ekonomije.

Kazao je kako će Francuska smanjiti naknade za nezaposlene visokokvalificiranim osobama koje su proglašene tehnološkim viškom, te ponuditi poticaje zaposlenima starijima od 62 godine, u pokušaju pojednostavljenja složenog mirovinskog sustava i smanjenja troškova.

“Naša se zemlja mora transformirati. Naš neprijatelj nije akcija, nego status quo “, rekao je Philippe.