U fokusu

četiri osobe zadobile su rane od metka

Meksiko: Policija otvorila vatru na prosvjednice protiv femicida

Meksiko: Policija otvorila vatru na prosvjednice protiv femicida

Screenshot

Aktivisti/kinje za ljudska prava u Meksiku izrazili/e su ogorčenje nakon što je policija otvorila vatru na prosvjednike/ce koji/e su pokušali/e ući u gradsku vijećnicu Cancúna tijekom demonstracija protiv femicida u zemlji.

Četiri novinara ozlijeđena su u incidentu kasno u ponedjeljak, uključujući dvoje koji su zadobili rane od metka. Navodno je nakon pucnjave privedeno osam prosvjednika/ca.

Demonstracije su izazvane pronalaskom raskomadanog tijela 20-godišnje Biance “Alexis” Lorenzane, nekoliko dana nakon što je nestala. Bio je to posljednji u nizu teških zločina nad ženama i djevojkama u državi Quintana Roo.

Otprilike 10 žena svakodnevno je ubijeno u Meksiku, što je potaknulo prosvjede sve otvorenijeg feminističkog pokreta zbog očite nesposobnosti vlade da zaustave nasilje.

Frustracija aktivista/kinja usmjerila se na trenutnog ljevičarskog predsjednika zemlje Andrésa Manuela Lópeza Obradora, koji je uzastopno zanemarivao rodna pitanja i optužio feminističke aktiviste/kinje da se udružuju sa svojim konzervativnim političkim protivnicima.

Kako se mnoštvo približavalo zgradi vijećnice, policajci su otvorili vatru na prosvjednike/ce.

Novine Por Esto objavile su fotografiju policajca koji maše pištoljem u zraku. Čini se da su agenti nacionalne garde zauzeli položaje oko gradske vijećnice nakon pucnjave.

Prema riječima guvernera Carlosa Joaquina, odgovornost je imao šef lokalne policije koji je naredio policajcima da otvore vatru kako bi rastjerali mnoštvo.

Slučaj pucnjave na prosvjednike/ce u ponedjeljak ujedno je i posljednji od incidenata u kojem su feministički prosvjedi naišli na policijsko nasilje.

Sredinom rujna policija u općini Atizapán napala je i pretukla skupinu prosvjednika/ca. Policija Mexico Cityja bacila je suzavac i pretukla prosvjednike/ce koji/e su marširali/e za Međunarodni dan sigurnog pobačaja.

I dan prije prosvjeda u Cancúnu, policija u općini Cuautitlán nasilno je suzbila skupinu od oko 40 ljudi koja je prosvjedovala protiv femicida povodom ubojstva 17-godišnjakinje Amber Viridiana Uicab.

Nijedna lokalna vlast nije preuzela odgovornost za pucnjavu. “Svi kažu da to nisu bili oni”, rekao je novinar iz Cancúna Alejandro Castro koji je pratio prosvjed.