U fokusu

uvođenje posebnih osobnih iskaznica i potvrda o zdravstvenom stanju

Meksiko progoni transrodne osobe zbog ‘nanošenja moralne štete’

Meksiko progoni transrodne osobe zbog ‘nanošenja moralne štete’

U meksičkom gradu Torreonu dosad je uhićeno deset transrodnih osoba koje su potom optužene za nanošenje ‘moralne štete’. U istom gradu, transrodne su osobe prisiljene sa sobom nositi posebne osobne iskaznice i potvrde o zdravstvenom stanju.

‘Nanošenje moralne štete’ prekršaj je naveden u Meksičkom građanskom zakonu koji datira iz 1916. godine te obuhvaća povredu osjećaja, uvjerenja, časti i ugleda druge osobe.

Uhićenima su naplaćene kazne u iznosima od 500 do 3,700 meksičkih pesosa, što je ekvivalentno iznosima od 157 do 1197 kuna.

Za ovakav tretman transrodnih osoba odgovoran je pripadnik meksičke desničarske Stranke narodne akcije i gradonačelnik Torreona, Jorge Zermeño, za vrijeme čijeg je mandata također započeo napad na LGBTIQ zajednicu u obliku zatvaranja nekoliko noćnih klubova poznatih po okupljanju LGBTIQ osoba.

Prema riječima Nea Ruiz Malacara, predsjednika lokalne udruge za promicanje LGBTIQ prava San Aelredo: “Trans žene suočavaju se s uhićenjima, progonom, zdravstvenom diskriminacijom i neutemeljenim legitimacijama zbog gradonačelnikovog smatranja da ‘seksualni radnici sa sobom moraju nositi osobnu iskaznicu, inače ne mogu ulicom hodati obučeni u žensku odjeću’.”

Ova Zermeñova izjava sasvim jasno daje do znanja da isti smatra da se sve trans osobe bave prostitucijom, što je očiti znak transfobije i neinformiranosti. Legitimacija građana/ki sama po sebi nije problem, no ona ne bi trebala ovisiti o zanimanju ili rodnom identitetu građana/ke.” Nastavlja Ruiz Malacara.

Kako prenosi Telesur, članica Institucionalno revolucionarne partije, Flor Estela Renteria Medina, pozvala je Nacionalno vijeće za prevenciju diskriminacije na poduzimanje mjera protiv Zermeñove politike istaknuvši da, ako se igdje radi o nanošenju moralne štete, onda je ona nanesena upravo transrodnim osobama, ali i čitavoj LGBTIQ zajednici.